ALOPECIJA ILI GUBITAK KOSE: / Uzroci mogu biti razni, ali ovo hitno prestanite raditi

Image
Foto: njfamily.com

Razlog gubitka kose može biti drugačiji od osobe do osobe, no ipak stvara veliku zabrinutost.

29.9.2017.
11:15
njfamily.com
VOYO logo

Kosa raste u ciklusima i s vremenom prelazi u stanje mirovanja. Alopecija ili gubitak kose neugodna je pojava koja stvara zabrinutost kod ljudi iz psiholoških i estetskih razloga, a uzroci mogu biti razni.

Različite vrste alopecije

Svaka osoba na dnevnoj bazi izgubi oko 100 vlasi kose i to se smatra normalnim. Ako opadanje počne biti veće, a kosa ne nastavi rasti, to može biti veći problem. Alopecija je česta pojava, a na nju nisu imune ni žene ni muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciklusi rasta kose se sastoje od dugačke faze rasta, kratke prolazne faze i kratke faze mirovanja. Na kraju mirovanja vlas ispada iz korijena, a nova raste u folikulu i tako stvara novi ciklus. 100 vlasi kose koja osoba na dnevnoj bazi izgubi su vlasi koje su završile svoj ciklus. Ako značajno veći broj vlasi od 100 dnevno počne dolaziti u fazu mirovanja, može doći do alopecije i gubitka kose. Ona se može podijeliti na žarišnu i difuznu te prema postojanju ili ne postojanju ožiljaka.

Ožiljkavajuću alopeciju osim ispadanja manifestira i aktivno uništenje dlačnog folikula. Ono se nepopravljivo oštećuje i mijenja vezivnim tkivom. Bolesti kose često za rani stadij imaju neožiljkavajuću alopeciju dok do trajnog gubitka kose dolazi kako bolest napreduje. Neožiljkavajuća alopecija nastaje zbog zbivanja koja usporavaju i smanjuju rast kose, ali ne oštećuju folikul nepopravljivo. Sve bolesti koje zahvaćaju vlas kose nazivaju se neožiljkavajućom alopecijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptomi će pomoći u dijagnozi i saznavanju uzroka

Kako bi se otkrilo radili se o alopeciji, trebaju se istražiti simptomi i načini opadanja kose. Pri pregledu treba se otkriti početak i trajanje gubitka kose, je li opadanje povećano te je li alopecija generalizirana ili samo na nekim dijelovima glave. Uz to se trebaju zabilježiti svi simptomi seboreje ili alergija kao što su svrbež, crvenilo i perutanje. Na nastanak alopecije mogu utjecati i st utjecat će i način postupanja s kosom, vezanje kose u rep, korištenje grijanih uvijača i čupanje kose.

Image
KAKO SE RIJEŠITI PERUTI: /

Prirodnim putem uklonite ovu neugodnost koja se lako vraća

Image
KAKO SE RIJEŠITI PERUTI: /

Prirodnim putem uklonite ovu neugodnost koja se lako vraća

Ovo mogu biti neki od mogućih uzroka alopecije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • određeni lijekovi
 • doticaj s otrovima ili zračenjem
 • nedavni kirurški zahvat
 • kronične boleti
 • hipotireoza
 • virilizirajući sindrom
 • vegetarijanstvo
 • opsesivno-kompulzivno ponašanje
 • problemi s hormonima
 • endokrine i kožne bolesti

Pri pregledu će vam liječnik napraviti pregled čitave kože na tijelu kako bi se procijenio gubitak dlaka na drugim mjestima. Tražiti će i osipe koji bi mogli biti povezani s alopecijom pa tako i nastale gljivične ili bakterijske infekcije.

Alopecija se može dogoditi na različitim mjestima na tjemenu. Gubitak kose koji započinje na sljepoočnicama ili skoro potpuni gubitak kose je tipičan za muški tip gubitka kose. Prorjeđenje kose u frontalnim i tjemenim područjima je tipično za ženski tip gubitka kose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: MSD priručnik

Kako bi se sa sigurnošću utvrdila alopecija, radi se test povlačenja i čupanja vlasi te biopsija tjemena.

Liječenje alopecije

Ako se otkrije da je neki od uzroka povezan s gubitkom kose, prvo će se pokušati riješiti taj problem uzimanjem određenih lijekova i terapijom. U slučaju nepoznatog uzroka, a pozitivnog testa na alopeciju, liječnik će vam pripisati određene lijekove koji se nanose na kožu glave dva puta dnevno. Ovim lijekovima se osjeti ponovni rast kose tek kod 30-40% bolesnika. Ponovni rast kose može trajati do godinu dana. Liječenje se nakon dijagnoze i ponovnog rasta kose ponavlja jer ciklus ispadanja kose i dalje ide u krug. Uz ove lijekove postoje i nuspojave kao što je nastanak dermatitisa i povećanje dlakavosti lica, smanjena erekcija kod muškaraca i pretjerana osjetljivost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji mogućnost davanja hormonskih modulatora kod žena, ali i kirurško presađivanje folikula kojoj se podvrgava mali broj bolesnika.

Prirodni lijekovi za čelavost

Gubitak kose ne mora biti izrazit ni brz, ali neće škoditi ako počnete malo više paziti na snagu svojih folikula na tjemenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi bili sigurniji u zadržavanje svoje kose, pokušajte s ovime:

 • maska od maslinova ulja, meda i cimeta
 • ulje jojobe
 • maska s jajima i esencijalnim uljima čička, ricinusa i aloe verom
 • ricinusovo ulje
 • vitaminski dodaci AD
 • šamponi od koprive
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo