RIJETKA BOLEST / Alergična doslovno na sve i smije jesti samo dvije namirnice: 'Stvarno je teško'

Image
Foto: TikTok

Nakon niza anafilaktičkih šokova i deset mjeseci čekanja, Caroline je dobila dijagnozu rijetke kronične bolesti

29.6.2024.
7:26
TikTok
VOYO logo

Caroline Cray (24) iz SAD-a ima sindrom aktivacije mastocita (MCAS), što znači da ne smije jesti razne namirnice, jer je "alergična na sve" i većina hrane mogla bi za nju biti smrtonosna. Ona jede samo zobenu kašu i mlijeko u prahu za dojenčad tri puta dnevno, piše The Mirror.

U rujnu 2017. godine Caroline je provela 12 sati u bolnici nakon što je pojela sladoled i pala u anafilaktički šok. Taj mjesec imala je još tri teške alergijske reakcije na kruh i pizzu. Nakon što je s obitelji pojela rižu i grah, Caroline je ponovno provela 12 dana na intenzivnoj njezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOBNI MOLJAC /

Probudila se prekrivena bolnim osipom: 'Šokiralo me kad sam vidjela svoje tijelo'

Image
KOBNI MOLJAC /

Probudila se prekrivena bolnim osipom: 'Šokiralo me kad sam vidjela svoje tijelo'

Nakon deset mjeseci testova, u svibnju 2018. dijagnosticirana joj je rijetka kronična bolest, sindrom aktivacije mastocita (MCAS), koji uzrokuje opetovane ozbiljne simptome alergije. Caroline je otkrila da bi za nju obične namirnice poput ribe, kikirikija, orašastih plodova, sezama i senfa mogle biti smrtonosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do trenutka kada se hranim samo zobenom kašom i specijalnim mlijekom za dojenčad tri puta dnevno. Stvarno je teško, uopće ne razmišljaš o hrani kad možeš normalno jesti. Uz ograničenu prehranu, shvatila sam da je naša kultura bazirana na hrani. Ipak, našla sam način da i ja sudjelujem u tome. Sjednem i jedem sa svojom obitelji svake večeri, izaći ću van na obroke, ali ću ponijeti svoju hranu i otići ću u noćni izlazak i uzeti bocu vode", ispričala je Caroline.

Deset mjeseci je čekala dijagnozu

Nakon niza anafilaktičkih šokova u rujnu 2017. godine, liječnici su joj rekli da će njene alergije vjerojatno nestati za nekoliko mjeseci. "Najesen kad sam ponovo imala anafilaktičke šokove, moj alergolog i liječnici hitne pomoći su pretpostavili da će moje reakcije trajati samo nekoliko mjeseci", rekla je Caroline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dali su mi antihistaminike i odveli me kod specijaliste. Bilo je stvarno obeshrabrujuće što sam nekoliko mjeseci kasnije bila stvarno bolesna. Svaki dan sam se pitala hoću li završiti u bolnici, imala sam jako stegnuto grlo, svrbjelo me i hripala sam", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon deset mjeseci čekanja, Caroline je dijagnosticiran MCAS u svibnju 2018 godine. "Bila sam emotivna, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće. Ja sm vrlo racionalna i snažna osoba, kao i moja mama Julie (59), ali smo oboje plakale. Bilo je to 90 posto olakšanje i deset posto 'o Bože, živjet ću s ovim do kraja života'", rekla je.

Caroline mora uzimati mješavinu lijekova uključujući xolair injekcije svakih 14 dana, antihistaminike svaki dan i hizentru svakih sedam dana. Također, izbjegava hranu poput orašastih plodova, kivija, sezama i senfa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja prehrana se sastoji od zobene kaše i mlijeka u prahu za dojenčad. Moj najveći okidač je proces jedenja i probave hrane. Trenutno se savjetujem sa svojim MCAS terapeutom kako bih pokušala pratiti različite namirnice. Probat ću jednu po jednu hranu, pa ako budem imala reakciju, znat ćemo što točno ne smijem jesti", ispričala je.

POGLEDAJTE VIDEO: Noćna mora njima je postala stvarnost. Obitelj u Dugavama dočekala zmija ispred kupaonice: 'A u p****'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo