Pet totalno neočekivanih stvari koje utječu na spermu

Istraživanje provedeno na sveučilištima Manchester i Sheffield otkrilo je kako konzumiranje marihuane može imati ozbiljan utjecaj na plodnost muškaraca. No, nisu pronašli poveznicu, prema dosad uvriježenom mišljenu, kako isti utjecaj imaju alkohol ili usko donje rublje.

Jedite crveno

Izvješće koje je objavio Ohio Cleveland Clinic, nakon analize 12 studija provedenih od strane različitih grupa širom svijeta, pokazalo je kako konzumacija likopena poboljšana kvalitetu, pokretljivost i volumen spermija. Broj spermija se povećava i do nevjerojatnih 70 posto. Likopen je bitna hranjiva tvar koja se najčešće nalazi u crvenom voću i povrću kao što su rajčice, jagode, trešnje i paprike.

Klonite se laptopa

Istraživanje objavljeno u časopisu Fertility and Sterility pokazalo je postojanje veze između korištenja laptop sa Wi-Fi mrežom i lošijom kvalitetom sperme. Uzorke sperme od 29 muškaraca su pohranjenili u normalne uvjete i ispod laptopa spojenog na Wi-Fi. Spermiji pohranjena ispod laptopa postali su ‘lijeni’ i pokazali znakove oštećenja DNA.

Siđite s bicikla

Biciklizam ima bezbroj zdravstvenih prednosti, ali ne i kada je u pitanju sperma. Španjolski studija andaluzijskog Centra za sportsku medicinu i Sveučilišta u Las Palmasu je utvrdilo je kako puno bicikliranja može ozbiljno utjecati na oblik i kvalitetu spermatozoida, pa u konačnici i na plodnost. spermatozoida.

Ne pretjerujte s toplinom

Optimalna temperatura za proizvodnju spermija je 34,5 stupnjeva Celzijevih, što je malo ispod normalne tjelesne temperature. Istraživanje provedeno na University of California pokazalo je da je kod pet od 11 muškaraca koji se nisu tuširali ili namakali u pretoplim kupkama, broj spermija porastao za gotovo 500 posto.

Pijte kavu, ali umjereno

Istraživači sa Sveučilišta u Sao Paolu u Brazilu, proučavali 750 muškaraca i zaključili da pijenje kave poboljšava pokretljivost spermija. Druge studije su pokazale kako samo tri šalice kave dnevno mogu prouzročiti genetske mutacije spermija, pa teže dolazi do oplodnje.

Povratak na Net.hr