Izdržljivost definiramo kao sposobnost podnošenja dugotrajnog napora. Svatko tko se pripremao za utrku ili neko drugo natjecanje, zna da su napori sastavnio dio treninga.
Za povećanje izdržljivosti klinička nutricionistica Nicole Lund iz Centra za sportske aktivnosti u New Yorku savjetuje izbjegavati pet vrsta namirnica. Prije svega, masti se ne bi trebale nalaziti na našim tanjurima nekoliko sati prije intenzivnog treninga.
Jeste li znali da mandarina odgađa sijede i usporava starenje?
"Masti se zadržavaju u želucu duže nego bilo koji drugi makronutrijent zbog kompliciranog probavnog procesa", kaže Lund. "Nadalje, budući da se probava usporava tijekom vježbanja, masti bi mogle izazvati probavne probleme i otežati trening", dodaje nutricionistica za portal Well and Good.
(FOTO: Pexels)
Osim činjenice da se masti vole zadržavati u probavnom sustavu dulje od, recimo, ugljikohidrata, nisu nam od koristi ni po pitanju brzinskog povećanja energije.
"Energija iz masnoća ne oslobađa se odmah tako da ju ne možemo koristiti kao gorivo za trening", kaže Lund. Stoga ako planirate avokadom obogatiti omlet, razmislite još jednom. Obrok bogat masnoćama bolje je pojesti nakon treninga. Okrijepit će vas i ubrzati oporavak.
Osim masnoća, nutricionistkinja Lund prije treninga savjetuje izbjegavati fruktozu, sorbitol (umjetni zaslađivač), kofein i hranu bogatu vlaknima.
Što onda jesti prije vježbanja? Najbolj izbor su lako probavljivi ugljikohidrati u obliku gela ili suhog voća. Kombinirajte ih s puno vode i vaša izdržljivost bit će na zavidnoj razini. No, vodite računa da između obroka i treninga prođe najmanje dva sata.