MEDICINSKI KURIOZITET

OPREZ, GADLJIVI VIDEO: Mladić kojem je narastao najduži rep u povijesti napokon operiran

Neimenovani 18-godišnjak iz Indije je podvrgnut je operativnom zahvatu kojim mu je uklonjen 20-ak centimetra dugački rep, koji je počeo rasti kad je imao 14 godina.

Njemu je konačno ispunjena želja i operacijskim zahvatom uklonjen mu je ovaj neobični dio tijela.

Osamnaestogodišnjak je završio u bolnici jer ga je rep počeo boljeti i otežavao mu normalno sjedenje i ležanje.

Njegov rep najduži je do sada zabilježen u povijesti medicine.

“Roditelji i dječak krili su ovaj defekt godinama, iako se rep može ukloniti svega nekoliko mjeseci nakon rođenja”, kaže dr. Pramod Giri, voditelj neurokirurškog tima koji je operirao mladića.

Da nije počeo smetati, možda se nikad ne bi javili

Kako je rep rastao i u njemu jačala koštana struktura, počeo je predstavljati problem u svakodnevnom funkcioniranju i tek tada se obratio liječnicima.

“Iako operacija nije zahtjevna, napravio ju je tim neurokirurga jer je ‘rep’ obuhvatio i dio leđne moždine”, kaže dr. Giri.

“Ovaj slučaj je vrlo rijedak i traži prezentaciju u medicinskom časopisu jer je ovo navodno najduži ‘rep’ do sada je zabilježen”, dodao je.

Stručnjaci kažu da se ovakav deformitet javlja nedugo nakon začeća, ali da je u ovom slučaju postao vidljiv tek nakon ulaska u pubertet.

Ljudi rođeni s repom obično imaju mnoge zdravstvene probleme, odnosno neuro-razvojne abnormalnosti, uključujući slabu kontrolu nad crijevima i mjehurom, bolove u nogama ili nedostatak kontrole nad kretanjem udova.

Povratak na Net.hr