Nemate željeza – evo spasa!

Tradicionalni načini ispravljanja nedostatka željeza uključuju nadomjeske željeza i povećanu konzumaciju mesa. No, željezo se može vrlo dobro nadoknaditi i iz mahunarki.

30.1.2012.
14:09
VOYO logo

Znanstvenici s Novog Zelanda otkrili su da je način apsorpcije željeza unutar molekula feritina iz biljke puno učinkovitiji nego što se prije smatralo i da ne uzrokuje iritaciju stanica crijeva. Kad se željezo apsorbira iz mesa ili suplementa, apsorpcija ide na način da se apsorbira atom po atom, dok se iz biljaka apsorbira molekula feritina koja u sebi sadrži tisuće atoma željeza. Time je takav način apsorpcije daleko učinkovitiji, a i stanice crijeva ne troše toliko energije kao kad moraju apsorbirati svaki atom pojedinačno, piše The Journal of Nutrition.

Uobičajeni načini ispravljanja nedostatka željeza uključuju nadomjeske željeza i povećanu konzumaciju mesa. Međutim, uzimanje nadomjestaka često je povezano s neugodnim nuspojavama, poput nadutosti i vjetrova, zbog čega se često prekida njihova primjena, a što se tiče konzumacije mesa, u nekim kulturama je konzumacija mesa ili vrlo slaba ili rezervirana često samo za muškarce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriće alternativnog i izuzetno učinkovitog mehanizma apsorpcije željeza iz leguminoza predstavlja potencijalno jeftin i dostupan način liječenja nedostatka željeza.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo