Play ponuda

Vjerujte njihovom instinktu: Novo istraživanje je pokazalo da psi zaista znaju je li netko loša osoba

Image
Foto: Thinkstock, Kosamtu

Životinje imaju bolju intuiciju od ljudi i povezanije su s prirodom pa osjećaju ono za što smo mi izgubili sposobnost

15.2.2017.
18:00
Thinkstock, Kosamtu
Play ponuda

Istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience and Biobehavioural Reviews pokazalo je da psi odmah mogu prepoznati je li netko dobra osoba, piše Metro.

Točnije, psi osjećaju je li osoba s kojom su se susreli čini zlo drugom čovjeku. Za potrebe studije, znanstvenici su tražili vlasnike pasa da odglume različite scenarije dok njihov pas sve promatra. Vlasnici su se pretvarali da ne mogu otvoriti garažu, a zatim su zatražili pomoć druge dvojice ispitanika.

Rezultati su nadasve zanimljivi

shimmer fallback
shimmer fallback

U prvom scenariju, jedan od njih je pasivno stajao sa strane, dok je drugi kolega ponudio pomoć. U drugom scenariju, ovaj drugi je pasivno stajao, a prvi je aktivno odbio pomoći, izražavajući se bezobraznim tonom.

Na kraju svakog scenarija oba su ispitanika ponudila psu poslasticu. Psi su na kraju prvog scenarija prihvatili poslasticu od oba ispitanika, dok su na kraju drugog psi namjerno izbjegavali uzeti poslasticu od ispitnaika koji je 'bio bezobrazan' prema njihovom vlasniku.

Znanstvenici su zaključili da psi, bez obzira što možda ne razumiju verbalnu interakciju kao mi, osjećaju tko je prema kome bio zloban ili neugodan i prema tome ih procjenjuju. Dakle, sljedeći put kada vaš pas izrazi očitu nelagodu u nečijem prisustvu, obratite pažnju na namjere te osobe.

Play ponuda
Play ponuda