Play ponuda

USKORO ĆEMO PREPLAVITI OVO MJESTO: / Omiljena destinacija očekuje dolazak čak 25.000 Hrvata, a među prvima stigli Splićani

Image
Foto: YouTube/Screenshot

Splićani su među prvim gostima u jednoj od omiljenih zimskih destinacija u Hrvata, austrijskom Obertauernu gdje je upravo otvorena sezona skijanja

2.12.2019.
8:45
YouTube/Screenshot
Play ponuda

Otvorena je sezona skijanja u u austrijskom Obertauernu, jednoj od omiljenih zimskih destinacija u Hrvata, a među prvim gostima na Alpama su Splićani, javlja RTL. U selo punih 7 mjeseci očekuje se dolazak 25 tisuća skijaša iz Hrvatske, pa se postavlja pitanje zbog čega se odlučuju na put baš u Obertauern?

Austrijsko selo na nadmorskoj visini od 1740 metara meka je za skijaše sa 100 kilometara staza i 26 žičara. Prvi hrvatski turisti stigli su s mora na planinu. "Frendovi koji puno skijaju su rekli da je tu super. Ja sam početnik i baš je dobro za prvi put. Ova staza je taman", rekao je Ante iz Splita za RTL. "Predivno je, ima puno staza gdje mogu i početnici voziti i baš smo zadovoljni", kaže Aleksandar iz Njemačke.

Očekuje se dolazak 25 tisuća Hrvata

Zadovoljni su i austrijski domaći turisti koji uz Nijemce pune 75 posto kapaciteta na snježnim stazama. "Ovo mi je treći put ovdje, snijeg je jako dobar i sviđa mi se gradić", kazala je Linda iz Austrije. "Dolazim iz Neovillagea, redovito dolazim svaki vikend na skijanje jer su najbolji uvjeti za to", rekao je Rudi iz Austrije. "Dobro je mjesto za skijanje, ali isto tako je dobro i za noćni provod", rekao je Peter iz Austrije.

Obertauern je udaljen 350 kilometara od Zagreba, oko četiri sata vožnje, a očekuje se dolazak 25 tisuća Hrvata koliko ih je bilo i prošle godine. "Hrvati su jako entuzijastični skijaši. Sve im se vrti oko skijanja, nije im toliko do zabave koliko žele odmor, popiti pivo ili vino s prijateljima i dobro se najesti", izjavio je Mario Siedler, direktor Turističke zajednice Obertauerna.

Sa smještajnim kapacitetom od 10 tisuća kreveta, popularno odredište jedno je od 7 najposjećenijih u Austriji jer je gotovo uvijek prekriveno prirodnim snijegom. U Obertauernu je sinoć napadalo 10 centimetra snijega tako da ga je sada na skijalištima 70 centimetra. Bit će otvoreno sve do svibnja iduće godine.

Najam opreme i instrukcije

Brojne trgovine nude mogućnost najma i kupovine skija, pancerica, štapova, sve do toplih čarapa. "Najam jednog skijaškog seta je najmanje 170 eura. Što se kupovine tiče, cijene pancerica, skija i štapova kreću se od 250 do 2 i pol tisuće eura", rekla je Klara Scheiber, prodavačica skijaške opreme.

Tu su i instrukcije za skijanje, kao i snowboardove i snowbikeove. "Učim ljude kako skijati, snowbiking, šetati u pancericama, crossgameviking*. U svakoj situaciji možemo poučiti ljude sve zimske sportove", rekao je Guinnessov rekorder u snowbikingu Herman Koch.

Beatlesi u Oberauernu

Zimske sportove i Obertauern voljeli su i kultni Beatlesi koji su 1965 godine snimali film Help upravo na tamošnjem snijegu."Beatlesi su prvi put došli skijati u Obertauern. Skijali su na ovoj stazi. Prvi put su probali ovdje i snowbike", izjavio je Koch.

Bilo da vam je prvi ili stoti put na skijama, 100 kilometara staze u Bijeloj areni kako nazivaju skijalište u Obertauernu, prilagođeno je za svaku dob, stil vožnje i vještinu skijaša kojih bi i ove zime moglo biti čak milijun, javlja RTL.

Play ponuda
Play ponuda