Postoji više vrsta i podvrsta metvice, a najpoznatije od njih su:
Divlja menta (Mentha spicata) i podvrsta paprena metvica (Mentha
x piperita L.)
Barska metvica (Mentha aquatica)
Kovrčava menta (Mentha crispa)
Poljska menta (Mentha arvensis)
Jabukova menta i klasasta metvica
Danas razlikujemo preko 200-tinjak različitih vrsta mente, a
najpoznatije su klasasta metvica te paprena.
Klasasta metvica rasprostranjena je diljem
svijeta, ali je ipak najpopularnija u arapskim zemljama
gdje se upotrebljava kao glavno začinsko bilje. Tamo se prvi puta
i pojavila odakle se velikom brzinom proširila na ostatak
svijeta.
Na našem području klasasta metvica se uglavnom konzumira u obliku čaja - ukusnog i mirisnog napitka koji uvelike pridonosi zdravlju našeg organizma. Osim u obliku čaja, mentu također možemo pronaći u obliku kapsula, tinkture, eteričnog ulja ili dražeja. Svaki od ovih oblika mente pomaže kod brojnih zdravstvenih problema kao što su neugodna mučnina, bolna upala grla ili obična prehlada.