Zanimljivi datumi / Znate li kojeg datuma se obilježava Svjetski dan knjige

Image
Foto: Thinkstock

Povijest knjige stara je preko 7 000 godina te je tijekom vremena često mijenjala oblik zbog materijala i načina pisanja te umnožavanja, a znate li kojeg datuma se obilježava Svjetski dan knjige

15.3.2019.
7:03
Thinkstock
VOYO logo

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige
Dana 23. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli: Miguel de Cervantes William Shakespeare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka da se počne obilježavati Svjetski dan knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana knjige je svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Na Svjetski dan knjige organiziraju se razne prodajne akcije i popusti knjiga u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske, kao i sajmovi knjiga, kreativne radionice, nagradne igre, dramske izvedbe, glazbene slušaonice i razni drugi oblici predstavljanja knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo