I vrapci na grani znaju da je maslina jedna od najstarijih
kultura.
Cijenjena još u drevna vremena, a vjeruje se da potječe s Krete
od kuda se brzo proširila na Egipat, Grčku, Palestinu i druge
zemlje.
Masline se tako spominju u Bibliji, opisuju u egipatskoj
umjetnosti te su važan dio grčke mitologije.
Zato i ne čudi da su grčke sorte maslina jedne
od poznatijih sorti.
Zemlje poput Grčke i Italije poznate su po tradicionalnom uzgoju
maslina, što je sve više slučaj i s našim dijelom Mediterana.
Maslinovo drvo uspijeva pod južnim suncem, a Grci uživaju u
njegovim plodovima više od 2.000 godina.
Oko 60% ukupno obradivog zemljišta Grčke zasađeno je ovom
kulturom, a Grčka je treći najveći proizvođač maslina, nakon
Španjolske i Italije.
Uglavnom se tu radi o Kreti i Lezbosu, a posebno je važan i
poluotok Peloponeza, koji su i najznačajnije regije za
proizvodnju maslina.
Grčke sorte maslina su vrlo brojne, a ima ih oko
60 različitih.
Beru se dok su nezrele i zelene ili kao crne, zrele
masline.
Masline se ne jedu sirove, jer su previše gorke i stavljaju
se prvo u salamuru.
Za grčke sorte maslina, tipičan način obrade je soljenje
ili sušenje crnih maslina, nakon kojeg masline dobiju
posebno aromatični ukus.
Grčka je međunarodno poznata po raznim vrstama maslina.
Najpoznatije grčke sorte maslina su: kalamata, anglandou, chalkidiki, amfisa, koroneiki, halkidiki i ostale.
Kalamata masline su velike, crveno-smeđe do crne boje, ove masline su jako velike i sočne. Njihova koža je nešto tvrđa od drugih vrsta, a ubrajaju se u najbolje masline u Grčkoj. Pripremaju se ukiseljene u mješavini octa, ulja ili soli. Kalamata masline se koriste za salate, jela i predjela.
Grčka sorte maslina amfisa su masline poznate pod različitim regionalnim imenima kao što su Atalantis i Conservolia, a ova sorta maslina čini čak 80% svih maslina koje se uzgajaju u Grčkoj. Imaju čvrsto meso i tvrdu kožu, i uglavnom se beru kada su crne i zrele.
Halkidiki masline su dugačke, čvrste
masline iz regije Halkidiki se uglavnom beru dok su zelene i što
veće.
Zbog svoje veličine su poznate i kao mamutske masline, za njih
ste sigurno čuli ako ih već niste i probali, a njihova
specifičnost je hrskavost i blagi okus papra.
Veličina ovih maslina omogućava i njihovo punjenje što je poseban
specijalitet.
Grčka sorte maslina koroneiki je najmanja vrsta masline na svijetu. Ima malo mesa ali zato daje odlično maslinovo ulje. Voćni okus ovog ulja s blagom aromom limuna, ovu maslinu čini zaista jedinstvenom. Maslinovo ulje koje se dobiva od ove masline je jedno od najboljih na svijetu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!