kupusnjače /

Švedska repa ili koraba: je li to isto?

Image
Foto: Pixabay

Drugi naziv za švedsku repu, nama poznatiji je koraba ili korabica. Evo što morate znati o švedskoj repi

25.2.2019.
23:20
Pixabay
VOYO logo

Švedska repa ili kod nas poznatija pod nazivom korabica, sočna je biljka bogata bjelančevinama, šećerom, celulozom te vitaminima te je zbog toga izvrstan dio prehrane.

Švedska repa je dvogodišnja kupusnjača, optimalna temperatura za njen pravilan rast iznosi 14-20ºC.

Švedska repa najbolje raste na tlima čija je pH vrijednost od 6 do 7,5. Ako su tla kiselija, dodajte vapno. Kod tla za sadnju švedske repe bitno je da je ono dobro pognojeno dušikom, fosforom te kalijem.

Njen plod je nadzemni u obliku loptastog zadebljanja korijena, a nedostatak joj je što je jestiva samo dok je mlada. Meso takve korabe je svijetložute boje, a može doseći i težinu oko 1 kilograma. Tako da u vrhuncu sazrijevanja švedske repe u siječnju i veljači, brzo ugrabite priliku za ovom zdravom i sočnom biljkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim švedske korabe, u sadnji i kao sastojak jela koriste se još i bangholm, žuti džin i dr.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike