Kadulja je jedna od najljekovitijih biljaka u svijetu, a mi vam donosimo savjete za sušenje kadulje i njezinu primjenu.
Kadulja (lat. Salvia officinalis) mediteranska je biljka koja se još od davnih dana koristi u narodnoj medicini. Danas se uglavnom konzumira kao čaj od kadulje, a mnogo je ljudi zbog velike ljekovitosti uzgajaju kod kuće. Za pripremu čaja od kadulje najvažnije je pravilno sušenje kadulje, postupak koji će biljci sačuvati svježinu i okus.
Sušenje kadulje nije zahtjevan postupak, ali je potrebno pripaziti na neke određene stvari. Nakon berbe, kadulju je potrebno dobro očistiti kako prilikom sušenja ne bi došlo do kvarenja. Kadulja se može sušiti zavezana u svežnjeve i složena na konopac, najbolje u prostoriji koja ima dobru ventilaciju i dovoljno sjene.
Kadulja se u prosjeku suši oko dva tjedna, ovisno o količini ubrane kadulje. Želite li brzo osušiti kadulju, stavite je na upijajući papir i uključite pećnicu na najnižu temperaturu. Svakih desetak minuta provjeravajte stanje ljekovitog bilja, a kadulju je potrebno sušiti nekoliko sati.
Sušena kadulja potrajat će vam do tri tjedna, nakon čega više nije dobra za uporabu. Od nje napravite ukusni čaj, savršeni napitak za ove zimske dane koji nam dolaze.