Suhe smokve poznate su po vitaminima, mineralima i antioksidansima koji učinkovito djeluju na očuvanje našeg zdravlja. Za vas smo pripremili praktične savjete za sušenje, čuvanje i skladištenje suhih smokava.
Suhe smokve imaju visoku energetsku i nutritivnu vrijednost. Obiluju važnim vitaminima, mineralima, proteinima, aminokiselinama, vlaknima te beta-karotenom. Zahvaljujući sastojcima koje sadrže, suhe smokve pomažu u očuvanju zdravlja. Snižavaju količinu sećera u krvi, smanjuju kolesterol, uravnotežavaju probavu, potiču mršavljenje te usporavaju proces starenja.
Suhe smokve dobivaju se procesom sumperiranja kako bi bi se spriječila fermentacija tijekom sušenja. Tako smokve dobivaju ljepšu boju, a opet zadržavaju svoju svježinu i izvorni okus. Za sušenje birajte samo svježe, zrelo i zdravo voće jer bi u protivnom moglo doći do brzog kvarenja. Najbolje ih je sušiti na suncu, u prosjeku oko pet sati.
Nakon sušenja, suhe smokve možete skladištiti u hladnjaku ili suhim i prozračnim prostorijama. Idealna temperatura za čuvanje suhih smokava kreće se od deset do 12 stupnjeva Celzijusa.