Mak je kultura koja dolazi s južnijih i toplijih područja, a uzgaja se kao ozima kultura. Kako pratimo rast maka tako možemo vidjeti da se opijum smanjuje od južnih predjela prema svjernijem. Sjeme maka izuzetno je cijenjeno zbog visoke koncentracije ulja - čak 50 posto.
Mak možemo koristiti u prehrani ljudi (priprava raznih kolača), ali i u velikim industrijama poput farmaceutske.
Za uspješan uzgoj prvi je korak sjetva maka.
Sjetva maka - posadite mak na ispravan način
Vrsta opijumskog maka većinom se sije u jesen za najbolje rezultate. Koriste se sijačice za kulture sitnih sjemenki, ali jedna je stvar ključna. Razmak između mora biti 50 centimetara, a između samih biljaka oko 10 cm. Sjeme se sadi na dubinu do 2 centimetara.
Što nakon sjetve maka?
Sjetva maka prvi je korak za kvalitetni uzgoj. Međutim, briga o usjevu počinje odmah. Nakon sjetve potrebno je obradi zemlju. Započnite valjanjem, a zatim se osigurajte da zemlja nema korova i posvetite se kultiviranju. Na kraju prihranite biljku kako bi imala dobar poticaj za raskošni rast.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!