Najbolje sorte rajčica za kuhanje često su vrste rajčice sitnih plodova kao na primjer crni šljivar, crveno-crna rajčica. Crna boja je više uočljivija na gornjem dijelu ploda i u soku rajčice dok ju prerežete. Ovo je jedna od vrsti koja se odlikuje jako finim i posebnim okusom, te jako obilnim urodom. Upravo radi njenog okusa, obilnog uroda i otpornosti osim za jelo odlična je i za kuhanje raznih umaka.
Postoje sorte rajčica koje svoju slavu mogu zahvaliti jedino i isključivo svom okusu te jelima u kojima se koriste pa su stoga upravo takve rajčice i najbolje sorte rajčica za kuhanje.
San Marzano rajčice – dugoljastog su oblika
i mesnatog središta bez puno sjemenki. Može ih se
ubrojati u najbolje sorte rajčica za kuhanje.
Posebno su dobre za pripremu umaka. Ime su dobile prema mjestu
San Marzano sul Sarno u okolici Napulja. Naročiti okus dobiju od
blizine mora i male atmosferske razlike tijekom godine. Najbolji
umaci dobivaju se upravo od ove vrste, kao i juhe. Može ih se
zapeći u pećnici s krušnim mrvicama, kaparima, sirom.
Naša domaća rajčica je velika, ponekad zelenkasta kod stabljike, sočna je i mesnata pa se može koristiti u pripremi umaka, ali ih možemo i puniti, peći ili jesti u salati te i ona spada u sorte rajčica za kuhanje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!