Uzgoj lana započinje sjetvom, a nakon sjetve
koja se obavi u travnju, biljke su osjetljive dva tjedna poslije
klijanja, ali im ipak ne treba posebna zaštita.
Odrasla biljka lana je otporna i čvrsta, ali ispušta “otrove” u
zemlju, tako da se nakon sjetve na istom mjestu ne može sijati
sedam godina.
Najpovoljnije pretkulture lanu su strne žitarice.
Lan uzgojen iz sjemena vrlo lako nikne. Biljci odgovara sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Proizvodnja ove kulture je nešto teža od proizvodnje ostalih žitarica.
Nije zanemariva materijalna korist od uzgoja lana, iako se ta kultura u našim krajevima sve manje uzgaja.
Uzgoj lana ne podnosi uzgoj u monokulturi jer dolazi do nakupljanja štetnika i bolesti, te štetnih bakterija i gljivica u tlu.
Danas se uzgoj lana često radi i zbog
proizvodnje tkanina, kao uzgoj za vlakno (predivo lan), a uzgaja
se i lan za sjeme (uljani lan).
Obično se od lana za vlakno dobiva i manja količina sjemena ako
se primjenjuje kombinirana proizvodnja i uzgoj lana.
Žetva uljanog lana vrši se žitnim kombajnom u tzv. punoj
zrelosti, kada je sjeme potpuno zrelo i stabljika s tobolcima
poprimi smeđu boju.
Puna zrelost nastupa kad vlaga sjemena padne ispod 14% i time
završava uzgoj lana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!