Povrtnjak i biljke povrtlarice / Koje sve vrste blitve postoje, a koje vrste blitve poznajete

Image
Foto: www.pixabay.com

Često je spominjemo, često se priprema, njezine hranjive vrijednosti poznajemo, ali ipak, mnogi još ne znaju koje su vrste blitve i po čemu se vrste blitve razlikuju

19.12.2018.
21:21
www.pixabay.com
VOYO logo

Blitva (lat. Beta), je biljka povrtlarica iz roda dvogodišnjih biljaka, trajnica iz porodice Amaranthaceae. 
Latinsko ime roda Beta, potječe još od starih Rimljana koji su je upravo tako i nazivali.
Dolazi nam s obala Sredozemnog, Jadranskog i Kaspijskog mora, a koje vrste blitve poznajete?

Uzgaja se zbog ukusnoga hranjivoga, duguljasta i ovalno zelena ili srebrnastozelena lišća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspijeva u hladnom i u umjereno toplom i u vrućem podneblju jer se lako prilagođava različitim klimatskim uvjetima.

Unatoč tome blitva je kod nas, kako u vrtu tako i u kuhinji, još uvijek najčešća u jadranskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada blitva ima manje i nježnije listove dok ona starija ima i možda najveće listove među svim lisnatim povrtlaricama.

Sve vrste blitve imaju malu energetsku vrijednost: u100 grama jestivog dijela blitve ima samo 59 kJ ili 14 kcal, ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli. U blitvi ima 12,31% suhe tvari, od čega  4,83% ugljikohidrata; 2,0% proteina; 3,44% celuloze; 0,42% biljnih ulja i 1,62% mineralnih sastojaka. Idealna je u dijetama za mršavljenje – jedna šalica kuhane blitve sadrži 35 kCal. Preporučuje se trudnicama zbog obilja folne kiseline – pola šalice sadrži 50 do 90 mikrograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrste blitve su svi kultivari s dugim i širokim, mesnatim, bijelim lisnim peteljkama te valovitim ili mjehurastim plojkama, te kultivari kraćih i tanjih, zelenih peteljki, glatkih ili malo valovitih plojki, a tu spadaju i kultivari crvenih peteljki nazivaju i rabarbarasta blitva.

Vrste blitve mogu se svrstati u dvije osnovne skupine.
Kod nas se uzgaja rebrasta blitva, a najpoznatije su sorte srebrnolisna i lukulus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, razlikujemo dvije glavne vrste blitve, lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišća i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku, odnosno peteljku, žute, zelene ili crvene boje. Mlada blitva je uvijek puno ukusnija od one starije.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo