Agrumi / Koje su bolesti lista agruma i kako ih spriječiti

Image
Foto: Pixabay

Uzgoj agruma na našem obalnom području (srednjem i južnom), poznat je od davnina, ali i bolesti lista agruma na čijem suzbijanju i prepoznavanju treba raditi konstantno

19.3.2019.
23:54
Pixabay
VOYO logo

Lisne uši (Aphididae) i štitasti moljac (Dialeurodes citri) najpoznatije su bolesti lista agruma.

Štete čine sisanjem biljnih sokova što iscrpljuje i slabi voćku, a izlučivanjem medne rose smanjuju asimilacijsku površinu lista, onemogućuju normalan razvoj i, zbog naseljavanja gljiva čađavica, smanjuju tržišnu vrijednost plodova. 
Često lisne uši sisanjem uzrokuju deformacije listova u obliku kovrčanja, a unutar skovrčanih listova nalaze se kolonije ovih štetnika.
Satsuma dwarf virus ili skraćeno SDV je bolest lista agruma koja je primijećena prvi put u Japanu tridesetih godina prošlog stoljeća. 
Danas je prisutna i u Kini, Koreji te Turskoj, vjerojatno zbog uvezenog sadnog materijala iz Japana.
Na stablu agruma se javljaju listovi čiji se vrhovi i rubovi uvijaju prema naličju lista zbog čega listovi dobivaju izgled čamca ili žlice. To su specifični simptomi bolesti lista agruma i obično se javljaju na početku vegetacije. Ako je takvo stablo, uz to i kržljavo, patuljastog rasta, te ako na vrhovima ima veći broj mladica s kratkim internodijima (kratak razmak među koljencima), možemo biti prilično sigurni da se radi o ovoj virusnoj bolesti lista agruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plodovi bolesnog stabla su sitni i zadebljale kore pa nemaju komercijalnu vrijednost. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo