Kada promislimo o činjenici da je med prije svega šećer, tvrdnje
o njegovim blagodatima doimaju se nestvarnima. Kao da
pogodnosti ovog sladila koje pozitivno utječu na zdravlje nisu
dovoljne, znanstveno je dokazano da svojstva u medu ostaju
nepromijenjena stoljećima.
Zahvaljujući tome što med rok trajanja ne
postoji, ovu je namirnicu moguće konzumirati godinama nakon
proizvodnje bez da osjetimo ikakve posljedice.
Kako bismo ustanovili što utječe na med rok trajanja i produljenje istog potrebno je detaljnije istražiti proces proizvodnje ove tekućine.
Najvažnije svojstvo meda je to što u njega ne prodire vlaga. Time
je gusta tekućina osigurana od napada bakterija koje ne mogu
živjeti u prostoru iznimno slabe vlažnosti.
Naime, da bi se med pokvario potrebno je da u njega uđe neka tvar
izvana, ali med rok trajanja ne ističe
zahvaljujući kemijskom sastavu koji vanjskim organizmima ne pruža
uvjete za život.