Crveni radič (Cichorium intybus) se u prehrani koristi od davnina, a dostupan je gotovo cijele godine u trgovinama. Može se jesti kao samostalna salata i kao dodatak salati, ili čak i u rižotu.
Kada kupujete radič pazite da bude svjež, kompaktan i jake boje. Čuvajte ga na hladnom i vlažnom mjestu. Prije konzumacije je važno baciti vanjske listove, a one koje ćete koristiti je potrebno dobro oprati. Crveni radič jedna je od najljekovitijih salata.
Crveni radič i njegove dobrobiti su zaista velike, a kako se čini, zdravstvenim dobrobitima radiča gotovo da nema kraja. Crveni radič ima jako antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Možemo reći i da
jenajzdravija-namirnica.
Napomenimo kako sadrži važne vitamine: B vitamin B1, B3, B5, B6
and B9, C vitamin i vitamin K, prijeko potreban za sintezu
bjelančevina koje sudjeluju u procesu zgrušnjavanja krvi.
Vitamini B skupine važni su jer regeneriraju organizam i ubrzavaju metabolizam.
Vitamin C: Poznat je kao važan u proizvodnji hormona, neurotransmitera (prijenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost), štiti stanice od slobodnih radikala, pospješuje apsorpciju željeza i kalcija, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E. Crveni radič pomaže protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tijekom alergijske reakcije, a izaziva simptome poput suzenja očiju, svrbeža i oticanja sluznice.
Sastojci crvenog radiča imaju antioksidativna svojstva, što je vrlo važno, jer antioksidansi u našem tijelu sprečavaju negativno djelovanje slobodnih radikala na tjelesne stanice.
Crveni radič zatim ima i dosta minerala,
željeza, cinka, bakra i mangana. Uz to je bogat vlaknima koji
djeluju na smanjenje kolesterola i šećera u krvi, nastanak
hemoroida i rak debelog crijeva te se koriste u liječenju
zatvora.
Crveni radič nam pomaže i u lakšem mršavljenju i
neizbježan je dio zdravih dijeta. Čini nas sitima, pa ako
pojačamo konzumaciju radiča smanjit ćemo potrebu za drugim jelom.
Priprema se na različite načine a dobar prijedlog za kraj su - zapečene palačinke punjene crvenim radičem, pancetom, naribanim sirom i bešamelom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!