Zbog relativno jednostavna uzgoja i zbog potpune iskoristivosti batat je odlična kultura za proizvodnju u malim obiteljskim gospodarstvima,
Batat ima niski glikemijski indeks pa je zato i vrlo korisna hrana za dijabetičare. Osigurava sporiju apsorpciju glukoze i nema štetnog stresa za organizam.
Batat je prepun dijetalnih vlakana, koja su neophodna za pravilno funkcioniranje probave, pa tako smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti.
Bolesti batata
Neki zemljišni štetnici, primjerice žičnjaci i grčice mogu
napraviti djelomična oštećenja, stoga pri odabiru parcele treba
paziti na brojnost štetnih kukaca u tulu
Na listovima batata štete mogu napraviti gusjenice slakova
ljiljka, čije gusjenice se hrane lišćem i korijenom batata.
Bolesti batata su uglavnom gljivične bolesti za sada ne prdstavljaju opasnost za uzhoj batata, a određene štete mogu prouzročiti miševi i voluharice te puževi.
Sve češće se uzgaja za vlastite potrebe. Za uspješan rast i razvoj treba mu 100 do 150 dana bez mraza s temperaturama iznad 15 oC.
Spavajući pupovi se nazivaju “presadnicama” iako nisu dobivene iz sjemena.
Batat se najčešće uzgaja vegetativno, “presadnicama”. Batat za
razmnožavanje se proizvodi u zaštićenim prostorima u uvjetima
vrlo visoke temperature i vlage zraka (preko 90 %).
Postupak razmnožavanja batata započinje izborom zdravog i neoštećenog korijenja, koje se zatim stavi u drveni ili plastični sanduk pa se do pola zatrpa kvalitetnim supstratom ili pijeskom. Supstrat ili pijesak treba stalno održavati vlažnim, a temperaturu dići na 30 0C.
Oko tjedna kasnije počinje rast izboja iz pupova. Kada
“presadnice” narastu 7 do 10 cm u visinu čupaju se iz korijena i
sade u kontejner na ukorjenjivanje.
Ukorjenjivanje traje oko 15 dana.
Razmnožavanje batata se nastavlja u grudama supstrata spremnog za sadnju na otvorenom. Batat se sadi polovicom svibnja, nakon što prođu opasnosti od pojave kasnih mrazeva.
Batat je otporna vrsta i rijetko obolijeva, ali zna se dogoditi da ga napadnu štetnici koji mogu napraviti manju štetu pa je stoga dobro znati i koje su bolesti batata