Berba mandarina je jedna od većih berbi posebno u području Neretve.
Mandarine nisu zahtjevne za uzgoj. Vrlo su otporna stabla, a zahvaljujući njihovoj otpornosti, sve se češće uzgajaju i u našim krajevima, posebno u srednjoj i južnoj Dalmaciji, isključivo zbog uvjeta pogodnih za rast biljke i razvoj njihovih plodova.
Neposredno prije zriobe ploda dolazi do povećanja šećera uz
neznatno smanjenje vode, kiselina se dvostruko smanjuje i to više
u prvim počecima zriobe.
Stoga je i poznat karakterističan kiseli okus nedozrelih plodova,
a radi niskog sadržaja šećera i visokog sadržaja kiselina.
Mandarine moraju biti pažljivo ubrane i doseći odgovarajući
stupanj razvijenosti i zrelosti, uzimajući u obzir kriterije
sorte, vrijeme branja i područje uzgoja.
Berba mandarina se treba obaviti nakon što u posljednjoj
fazi zriobe ploda dođe do povećanja šećera i opadanja kiselina u
plodu.
Kada šećerno-kiselinski odnos ploda postigne veličinu 7:1 tada je
najboljeg okusa i najbolji je za jelo, bez obzira na boju
kore.
Obično 2/3 površine kore ploda tada poprimi žuto narančastu boju
i upravo je to najbolje vrijeme za berbu
mandarina.