OPA, DETALJI ZA KOJE NISMO ZNALI / Svemirski brod Virgin Galactica neće tako skoro opet letjeti: Let milijardera je imao veliki problem - mogli su svi poginuti?

Svemirski brod SpaceShipTwo tvrtke Virgin Galactic neće moći letjeti dok FAA ne odobri izvješće o istrazi ili navede da problemi povezani s incidentom ne utječu na javnu sigurnost, navodi u izjavi FAA

2.9.2021.
22:33
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka agencija za zrakoplovstvo (FAA) objavila je u četvrtak da svemirski brod tvrtke Virgin Galactic neće ponovo letjeti sve do zaključenja istrage o incidentu tijekom leta u srpnju kada je nekoliko minuta u svemiru bio i milijarder Richard Branson, utemeljitelj tvrtke.

"Svemirski brod SpaceShipTwo tvrtke Virgin Galactic neće moći letjeti dok FAA ne odobri izvješće o istrazi ili navede da problemi povezani s incidentom ne utječu na javnu sigurnost", navodi se u izjavi.

Odstupio je od odobrene putanje

Istraga se vodi o odstupanju od putanje tijekom tog leta u srpnju koji je bio pomno medijski popraćen i koji je trebao obilježiti ulazak tvrtke u doba svemirskog turizma.

"SpaceShipTwo je odstupio od putanje koju je odobrila kontrola zračnog prometa, u povratku prema Spaceport America", svemirskoj bazi koju tvrtka koristi u pustinji Novog Meksika, navodi se u priopćenju. 

Mogli su svi poginuti?

U srijedu je list New Yorker objavio članak u kojem stoji da su u kokpitu broda tijekom leta bila upaljena sigurnosna upozorenja, koja upozoravaju na težak problem koji je mogao dovesti do smrtonosnog ishoda.  Problem putanje mogao je ugroziti fazu povratka na Zemlju, navodi taj list. 

Virgin Galactic osporio članak, ali prije objave FAA

U priopćenju prije objave FAA, Virgin Galactic je oštro osporio zaključke tog članka. 

"Kada se brod našao na udaru vjetrova na velikim nadmorskim visinama, to mu je promijenilo putanju, a piloti i sustav pratili su putanju kako bi ostali u sklopu parametara misije", precizirala je tvrtka. "Naši piloti su prikladno odgovorili na promijenjene uvjete leta". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali