Bjelančevine ili proteini su, uz vodu, najvažnije tvari u tijelu.
Najvažniji su čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva. Glavni su izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa, uključujući srce i mozak. Sastavni su dijelovi svake stanice, što ih čini osnovom života na Zemlji.
Ovisno o svojoj građi, proteini izvode čitav niz različitih aktivnosti unutar organizma. Njihova prva i osnovna zadaća jest proces rasta i razvoja. Za bilo koji dio našega tijela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije, stvaraju se nove tjelesne stanice koje trebaju bjelančevine za svoju izgradnju i uspostavljanje odgovarajuće funkcije. Ovisno o dobi i spolu, potrebe za bjelančevinama znatno se razlikuju.
Druga velika zadaća bjelančevina jest nadomještanje oštećenih i odumrlih stanica. Stanice koje obično trebaju nadomjestak su, između ostalih, stanice krvi, bubrega, jetre, mišića te stanice kose, noktiju, zubi i kostiju.
Također, one su potrebne tijelu kako bi moglo stvoriti čitav niz enzima, hormona i protutijela, koja su nam sada potrebnija nego ikad u borbi protiv bakterija i virusa. Proteini grade i veliki dio molekule hemoglobina - tvari koja prenosi kisik našim tijelom i omogućava odvijanje procesa disanja u svim stanicama.
U kojoj hrani ima najviše proteina?
Proteini se nalaze u različitim vrstama prehrambenih namirnica. Može ih se naći, u većim ili manjim količinama, u gotovo svoj hrani, osim u rafiniranim šećerima i mastima. Hrana životinjskoga podrijetla, poput mesa, ribe, jaja (bjelanjak), mlijeka, jogurta i sira, dobar je izvor bjelančevina u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.
Biljne bjelančevine nalaze se u mahunarkama, žitaricama, grahu, leći, pšenici, riži, kukuruzu, ječmu, zobi, raži, a veću količinu bjelančevina ima soja. Osim što obiluju proteinima, navedene su namirnice izvor svih esencijalnih aminokiselina.
Riba minimalno dva puta tjedno
Riba kao najbolji zdravi izvor proteina morala bi se naći na vašem jelovniku barem dva puta tjedno. Ona će čuvati vaše srce, krvne žile, živčani sustav i jačati imunitet. Proteini ribe lakše su probavljivi i bolje iskoristivi od proteina mesa i mlijeka. Mala je vjerojatnost da će vam se nakon konzumacije ribe javiti onaj osjećaj „težine“ u želucu.
Koju god ribu odaberete za ručak ili večeru, nikako ne možete pogriješiti. Ipak, cijena pojedinih vrsta može uvelike stanjiti vaš novčanik. Pa, kako ispuniti dnevnu potrebu za ribljim proteinima, a pritom ne bankrotirati? Odgovor je vrlo jednostavan – konzervirana tunjevina ima sve ono što je potrebno vašem organizmu.
Tuna je definitivno među najjeftinijima od svih nemasnih proteinskih izvora, a pazite ovo: na 100 grama tunjevine ima oko 25 grama proteina! Osim toga, tuna je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Konkretno, jedna konzerva tune može vam osigurati između 7 i 28 miligrama omega-3 masnih kiselina.
Birajte samo tunu vrhunske kvalitete
Rio Mare, kao najjače ime u proizvodnji ove vrste hrane, nudi uistinu široku lepezu proizvoda, zbog čega vam okus tunjevine neće tako lako dosaditi. Vrijedi napomenuti i da Rio Mare konzervirana tunjevina sadržava manje od 10 posto masti i uopće ne sadržava ugljikohidrate, za ukupan unos kalorija u rasponu od 100 do 190 kalorija.
Bilo da je vaš odabir tuna u ulju ili ona u vlastitom soku, s kvalitetom koju vam osigurava Rio Mare svakako ste na dobitku. A ako želite pojesti malo konkretniji obrok s tunjevinom, možete birati među nekoliko vrsta Insalatissime Rio Mare.
Sportaši i rekreativci možda će najradije izabrati Rio Mare Naturu (tunu u vlastitom soku i sa samo jednom kapi vode) ili Rio Mare Leggero (tunu sa 60 posto manje masti). Budući da obiluje bjelančevinama i pomaže u razvoju i održavanju mišićne mase, nije teško pogoditi zašto se baš tunjevina redovito nalazi na jelovniku svih profesionalnih sportaša.
Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s partnerom Rio Mare prema najvišim uredničkim standardima.