Jeste li se ikad zapitali može li raspoloženje među ljudima na večeri utjecati na okus hrane koju jedete? Doprinose li glazba, osvjetljenje, miris, pa čak i temperatura uspostavljanju osjećaja tijekom objeda? Ususret novoj sezoni Večere za 5 na selu, koju ćete uskoro moći pratiti na RTL-u, zapitali smo se je li važnija atmosfera na za stolom ili hrana. Što vi mislite?
Međutim, iako mnogi intuitivno vjeruju da okruženje u kojem jedu ima malo izravnog utjecaja na njihovu percepciju hrane, puno literature na znanstveni način pristupa ovom pitanju, a brojna istraživanja i rezultati dobiveni iz istih nedvosmisleno pokazuju da atmosfera utječe na okus hrane. Dapače, nedvosmisleno se vidi da atmosfera zaista ima dramatičan učinak na naš doživljaj hrane i pića. To može duboko utjecati na naše ponašanje prema hrani, ali i količinu hrane koju pojedemo za vrijeme objeda.
Veliki kuhari i vrsni kućni kuhari razumiju da je jelo i fiziološki i psihološki čin. Gdje se jede može biti jednako važno kao i ono što se jede. Tijelo reagira na najsuptilnije načine okoline - na oštre boje, loše osvjetljenje, buku ili napetost. Nije slučajno da su neki od najcjenjenijih restorana i među najljepšima.