Kako vrijeme postaje hladnije, voćari počinju pripremati svoje voćke za zimu. To je zato što su nezaštićene voćke osjetljive na oštećenja od mraza. A šteta od mraza može dugoročno utjecati na zdravlje voćki te na taj način smanjiti cvjetanje i plod u proljeće. Kako se pravilno pripremaju voćke za zimu?
Prvo što trebate učiniti kada pripremate voćku za zimu je obojiti stablo tijekom ljetnih dana. Tijekom ljeta obojite deblo vaše voćke mješavinom bijele boje i vode u omjeru 50:50 . Pustite da se boja osuši. Ovaj bijeli premaz zaštitit će vašu voćku od opeklina. Tijekom zime, jaka sunčeva svjetlost koja se reflektira na snijeg može dovesti do pucanja kore na sunčanoj strani vašeg stabla.
Sljedeće što je potrebno napraviti da se pripremi voćka za zimu je očistiti sve otpalo lišće i voće oko podnožja stabla. Ako plodovi i lišće imaju bilo kakve znakove oštećenja od štetnika ili bolesti, moraju se ukloniti s mjesta jer mogu prijeći na voćku.
Posljednje što trebate učiniti da pripremite voćku za zimu je prestati sa orezivanjem voćki u jesen. Ako to učinite, to može potaknuti rast grana, a nježne mlade grane mogu se slomiti tijekom zimskog mraza. Ukoliko pratite ove korake za pripremu voćki za zimu, osigurati ćete voćkama zdravlje u proljeće.