Češere možete pronaći u jesen ispod drveta, ali najčešće su zatvoreni i morate ih otvoriti kako biste ih iskoristili za izradu ukrasa. Kako otvoriti češere?
Skupite češere u jesen nakon što padnu s drveća, najbolji su češeri koji su tek pali s drveta. Uklonite sve borove iglice ili druge ostatke iz češera tako što ćete ih lagano protresti prije nego što ih stavite u torbu. Ako je potrebno, rukama nježno očetkajte pripijene ostatke.
Sljedeći korak je čišćenje češera. Ispraznite vrećicu i uklonite preostalu prljavštinu ili ostatke na češerima. Birajte češere koji su dobrog oblika i ne pokazuju znakove oštećenja. Zatim stari pleh obložite aluminijskom folijom. To sprječava da se smola zalijepi za tavu.
I na kraju kako biste otvorili češere morate ih staviti u pećnicu. Na aluminijsku foliju složite češere tako da se jedva dodiruju. Složiti ih u jednom sloju. Lagano zagrijte pećnicu, maksimalno 90°C. Stavite posudu s češerima u pećnicu da ih zagrije i ukloni vlagu. Zagrijavanjem se češeri otvaraju. Uklonite češere čim se potpuno otvore i ostavite da se ohlade na novinama ili direktno u tavi.
Ovo je brz i jednostavan način kako otvoriti češere te ih možete iskoristiti za božićnu dekoraciju.