Sljedeći put kad čistite, isprobajte neke od ovih zabavnih trikova za blistaviji dom

Image
Foto: Instagram, myinterior

Ovi će vam zabavni i korisni savjeti zasigurno pomoći

19.11.2016.
10:20
Instagram, myinterior
Play logo

Anda Tanaka mlada je i talentirana umjetnica koja nam ima ponešto za reći o čišćenju, koliko god to sada besmisleno zvučalo.

Naime, Anda je priznala kako je odrastala u okruženju u kojem je čistoća kuće bila jedan od vrlo važnih preduvjeta i to je nešto što ju je zapravo jednim dijelom i oblikovalo kao osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Stoga, kad su njeni prijatelji prije nekoliko godina vidjeli oglas za posao, u kojem je pisalo da kompanija za čišćenje Two Bettys traži umjetnika za zajednički rad, odmah su je prijavili.

"Prvo sam pomislila, je li ovo stvarno? Kompanija za čišćenje koja zapošljava umjetnike?", čudila se ovoj ideji u početku i sama Anda, ali danas - nakon što u kompaniji radi već nekoliko godina, sve joj je puno jasnije. A i svoje je vještine čišćenja uz njih, kaže, dovela gotovo do savršenstva.

A evo nekih njenih navika i trikova kako dom očistiti što učinkovitije i što brže. I slobodno ih iskopirate!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kad čisti, neku površinu zamišlja u obliku rešetke

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Ovo radim i s nekim manjim površinama, kao što su ogledala ili kuhinjske površine, ali i s većima kao što je, primjerice, cijeli pod. Kad vizualiziram prostor ili površinu razlomljenu na manje dijelove (u obliku rešetke) ne promakne mi apsolutno ništa, ali također ne prelazim po jednom te istom mjestu nekoliko puta bez potrebe", objašnjava.

Čisti 'od vrha prema dnu'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Ako planirate veliko čišćenje, podove čistite zadnje! Na taj način nećete istresati prljavštinu i prašinu na bilo koju površinu koju ste već očistili."

Među njenim priborom za čišćenje nalaze se pomalo čudni, ali korisni predmeti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Za poliranje alata često koristim perive, pamučne pelene za djecu. Zaista su čarobne kod brisanja površina kao što su granit, ogledala i prozori - i uz to što im daju sjaj, uz njih trošite manje papirnatih ručnika", tvrdi i dodaje kako je također veliki fan krpi od mikrovlakana, ali svoje nabavlja u prodavaonici automobilskih dijelova i pomagala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Tamo su obično puno jeftinije nego one na odjelu za čišćenje", objašnjava.

"Naprava za pranje podova može poslužiti i u čišćenju prašnjavih stepenica i radnih površina u kuhinji (naravno ne ista ta kojom perete podove), a sve zbog toga što njome možete doseći i najuže kutove. A također volim koristiti i plastične strugače naslaga na suđu za uklanjanje zalijepljenih ostataka s poda", dodaje.

Kablove drži podalje od poda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Električni kablovi pravi su sakupljači prašine, stoga ih se trudim ili svezati zajedno ili ih podići iznad razine poda, kako bih na taj način spriječila prašinu da se nakuplja na njima."

Vješalicama stvari drži na mjestu i pod kontrolom

"Ljudi obično stvarno žele dobro organizirati svoje stvari, ali ponekad je smještanje svih stvari u različite kutije ipak previše posla. Shvatila sam da i sama više volim vješati stvari, a mislim da isto vole i drugi ljudi, pa zbog toga obožavam vješalice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Kupaonicu pokušava držati što sušom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Tvrdi kako je ovo najbolji način da se riješite plijesni i nakupina od sapuna, a sama tvrdi ima i neke pomalo čudne navike. "Ja brišem i sušim čak i zastore ili vrata od tuša ili kade."

Sprej za kosu koristi vani

"Sprej za kosu jako voli prašinu, stoga - kad ga koristim - trudim se da ga koristim izvan kuće. Ali ako vam se u kupaonici ipak stvori ljepljivi i prašnjavi nered, jednostavnim brisanjem spužvicom ćete riješiti problem", tvrdi. I time da sprej za kosu ubuduće koristite barem na prozoru (ili na balkonu ili terasi, ili jednostavno ispred ulaznih vrata).

Ima cipele koje nosi samo po kući

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Skidanje cipela koje ste nosili vani prije ulaska u kuću zaista pomaže da se prljavština ne unosi u vaš dom. Preko zime tako unutra nosim natikače (ili šlape), a preko ljeta to su obično neke japanke."

Koristi pauze u kuhanju kako bi čistila

"Volim sjesti i večerati znajući da će mi nakon jela za pranje ostati tek tanjuri. Ne trošim vrijeme na čekanje da voda proključa, već - kad se hrana kuha - brišem radne površine, perem posuđe koje sam koristila i pospremam namirnice koje mi više ne trebaju."

Mrlja se rješava odmah

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Što dulje stoje, to ih je teže očistiti", tvrdi Anda, što zapravo i nije toliko čudno ni novo. Stoga čim ugledate mrlju počnite raditi na tome da ju uklonite.

Nakupljene stvari drži uredno posloženima (dok ih se u potpunosti ne riješi)

"Nemojte odgađati male zadatke, kao što su dovođenje u red hrpe magazina ili hrpe pročitane pošte. Ako ih lijepo složite, vaš će prostor izgledati čišće, čak i ako ih se još ne možete u potpunosti riješiti."

Čisti malo po malo svaki dan

"Svaki dan proveden 15 minuta čisteći, brišući radne površine i dovršavajući ostale jednostavne i brze zadatke, što mi onda pomaže da se osjećam bolje, ali mi u isto vrijeme i znatno olakšava neko veće čišćenje koje ću obavljati kasnije."

Nikad ne čisti u tišini

Iako tvrdi kako joj čišćenje ponekad služi za meditaciju, kaže kako ne može zamisliti čišćenje u potpunoj tišini. Stoga uvijek sluša ili određenu emisiju na radiju, ili pak glazbu za vježbanje. Ali vi možete odabrati bilo što što je po vašem ukusu.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo