SAMO NEMOJTE NABIJATI STRES: / Kako dijete pripremiti za školu?

Polazak djeteta u školu velika je promjena u životu, ne samo za školarca, nego i cijelu obitelj. Provjerili smo kako se pripremiti...

12.9.2016.
0:01
Thinkstock, moodboard
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon ljetnih praznika, školarci će ponovno sjesti u klupe, neki i prvi put. Kad je najbolje poslati dijete u školu, dilema je brojnih roditelja. Sve ovisi koliko je vaše dijete spremno, poručuje ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba dr. Gordana Buljan Flander.

"Roditelji često misle: 'Moje dijete ima pet i pol, šest godina i inteligentno je pa može krenuti u školu.' Ne treba djecu tjerati da idu u školu prije sedme godine ako nemaju i druge zrelosti. Ima li dijete i druge vještine i druge aspekte zrelosti, a ne samo intelektualnu. Dobro je da roditelji ako nisu sigurni konzultiraju stručnjaka", kaže Buljan Flander.

Djecu se ne smije plašiti školom, učiteljima i svakodnevnim obvezama, a bilo bi poželjno odvesti prvašića prije početka nastave da vidi zgradu i okolinu u kojoj će boraviti tijekom obrazovanja.

"Jako je važno djeci školu prikazati, u pripremama za školu, kao mjesto na kojem će učiti i zabavljati se, gdje će im biti lijepo, gdje neće doživljavati traume i stresove. Znala sam često čuti roditelje da kažu: 'Vidjet ćeš ti kad kreneš u školu, škola će te dovesti u red, neće ti biti lijepo kao doma.' To nije dobro jer onda dijete očekuje da će se u školi događati ružne stvari", izjavila je Buljan Flander.

Osim za prvašiće, školski dani mogu biti stresni i za stariju djecu, posebno ako ne razvijamo njihovu samostalnost i samopouzdanje.

"Kod starije djece je važno da ih prihvaćamo ne samo prema školskom uspjehu, nego da ih prihvaćamo kao našu djecu i da ih volimo takve kakvi jesu. Često kao roditelji, kad djeca dođu iz škole ili mi dođemo s posla, prvo pitanje djeci uputimo: 'Što je bilo i kako je bilo u školi.' Time djetetu šaljemo poruku da nam je samo važno što je bilo u školi i koju je ocjenu dobilo. Puno je bolje pitati dijete: 'Kako si danas'", ističe Buljan Flander.

Osim za školu, s djecom treba planirati vrijeme i za igru i za odmor. Tada je uspjeh zagarantiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali