RODITELJI, OPREZ! / Djeca rođena u ovo doba godine sklonija su depresiji. Prepoznajte ima li vaš mališan problem

Djeca koja su rođena u ljeto imaju veće šanse da obole od depresije

24.9.2019.
11:41
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema novoj studiji, veća je vjerojatnost da će kod djece koja su rođena u ljeto biti dijagnosticirana depresija kada navrše 16 godina od starije djece u školskoj godini, piše Independent. Naime, istraživači su otkrili da, u odnosu na djecu koja su rođena u prvom kvartilu, ona koja su rođena u posljednjem kvartilu školske godine imaju 30 posto veće šanse da postanu depresivna.

Istraživanje koje je vodila Londonska škola higijene i tropske medicine (LSHTM), trebalo bi biti katalizator za daljnja istraživanja uzroka depresije kod učenika i kako je spriječiti, tvrde istraživači.

Slabiji školski rezultati

Rezultati istraživanja dolaze nakon ranijeg istraživanja koje je pokazalo da mlađa djeca u školskoj godini imaju slabije školske rezultate od starijih vršnjaka iz razreda. Istraživači su koristili elektroničke zapise GP-a za uzorak od milijun mladih u Velikoj Britaniji, ali nisu pokušali utvrdili moguće razloge veze između dobi i depresije.

Međutim, istaknuli su da bi mlađoj djeci moglo biti teže koncentrirati se, što bi moglo dovesti do dijagnoze hiperaktivnosti. Ostali problemi, poput lošije akademske uspješnosti i lošijih odnosa s vršnjacima, također mogu dovesti do problema s mentalnim zdravljem, stoji u izvješću.

Povećanje socioekonomske nejednakosti

U studiji koja je objavljena u časopisu "Jama Paediatrics", znanstvenici tvrde kako postoji niz potencijalnih intervencija za rješavanje razlika, ali da postoje ograničeni dokazi o njihovoj učinkovitosti. Ističu da u nekim zemljama roditelji relativno male djece mogu odgoditi upis u školu za godinu dana, ali da izbor roditelja može povećati socioekonomsku nejednakost.

U Engleskoj, roditelji djece koja su rođena između travnja i kolovoza mogu zatražiti odgođeni početak prijema kako bi djeca krenula s pet godina, a ne s četiri godine.

Svake godine u Velikoj Britaniji osnovnu školu započne oko 800.000 djece. Profesor Ian Douglas, stariji istraživač LSHTM-a, rekao je: "Jedan posto najmlađeg kvartila u školskoj godini bit će dijagnosticirana depresija do 16. godine, i srećom, sve je veća svijest o mentalnom zdravlju kao prioritetu", piše Independent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali