RODITELJSKE POGREŠKE

MOŽETE IH OBILJEŽITI ZA CIJELI ŽIVOT: Ovih 7 fraza ne smijete nikad govoriti svom djetetu

Roditelji često ne shvaćaju kako njihove riječi mogu toliko povrijediti dijete da bi se to moglo odraziti na formiranje njegove osobnosti. Ove fraze izbjegavajte kad god možete.

Biti roditelj najveća je odgovornost, čak i kad je riječ o biranju riječi koje izgovarate pred djetetom. Djeca vide stvari drukčijim očima, stoga je ponekad potrebno prilagoditi rječnik njihovu razumijevanju. Postavite li se pogrešno, to bi moglo imati negativne učinke na njihov razvoj i pogled na svijet.

Donosimo fraze koje trebate izbjegavati u razgovoru s djecom, kao i prikladne zamjene za njih.

Uvijek slušaj odrasle!

Čuvši ovo, dijete misli: “Svi odrasli su pametni i dobri. Moram učiniti kako kažu.” Ova fraza je opasna jer dijete počinje vjerovati svim odraslim osobama, uključujući strance, i ne očekuje ništa loše od njih.

Točna fraza: “Moraš slušati svoje roditelje.” Ovo pomaže djetetu da razvije kritičko razmišljanje i zdravo nepovjerenje prema strancima.

Prestani plakati!

Čuvši ovo, dijete misli: “Loše je pokazivati emocije. Samo ću biti kažnjen zbog suza.” Dijete bi tako moglo odrasti šuteći i povlačeći se u sebe. Latentne emocije će se prije ili kasnije manifestirati u agresiji ili suzama.

Točna fraza: “Reci mi što te muči,” “Zašto plačeš?” Ako dijete padne ili se povrijedi, pokušajte ovako: “Plačeš li jer te boli ili te strah?” Ovo će izazvati razgovor koji će vam pomoći. Dijete najbolje poznaje svoje osjećaje.

Nemoj biti škrt!

Čuvši ovo, dijete misli: “Moram dijeliti sve. Ne postoji ništa što je moje.” S vremenom će se ove misli razviti u žrtveno ponašanje. Neće zaštititi svoje vrijednosti i imovinu, misleći da ih nije dostojno.

Ispravna fraza: “Hoćeš li dati ovom dječaku da se malo poigra s tvojom igračkom?” “Možda želite razmjenjivati igračke neko vrijeme?” Dajte svom djetetu priliku da samo upravlja svojim stvarima. Nemojte inzistirati.

Tko te to naučio?

 

Čuvši ovo, dijete misli: “Moji roditelji ne znaju kako sam do toga došao.” Takvo će dijete misliti da može proći nekažnjeno, nakon što je svalio krivnju na druge.

Ispravna fraza: “Zašto si to učinio?” Ovo će vam pomoći da saznate je li dijete to učinilo samo ili na nečije poticanje. Dajte mu priliku da objasni svoje postupke.

Vidi kako on zna!

Čuvši ovo, dijete misli: “Ja sam lošiji od drugih. Nema smisla pokušavati išta jer mi neće uspjeti.” Uspoređivanje s drugom djecom negativno utječe na samopoštovanje djeteta, što čini da ono misli kako nikada neće ništa postići.

Točna fraza: “Volim te. Ti to možeš.” Istaknite sposobnosti svoga djeteta i pokažite da vjerujete u njega. Sjetite se da je vaše dijete jedinstveno i da ima svoje talente.

IZBJEGNITE POGREŠKE U ODGOJU: Ovo je 6 najčešćih reakcija djece za koje su krivi roditelji

Razgovarat ćemo kod kuće!

Čuvši ovo, dijete misli: “Moji roditelji bi me mogli povrijediti. Oni mene ne vole. Ne želim ići kući.” Roditelji tako više nisu dragi nego postaju prijetnja, a kuća postaje mjesto gdje dijete očekuje kaznu.

Točna fraza: “Dopusti mi da ti kažem što me uznemirilo.” Čuvši vašu točku gledanja, dijete će naučiti uzeti u obzir vaše osjećaje kada bude razmišljalo o svojim budućim postupcima.

Još si premalen za to!

Čuvši ovo, dijete misli: “Želim znati. Pitat ću nekoga drugoga!” Ako vam dijete postavlja neugodna pitanja, ali ne dobiva odgovore, on će ih potražiti kod drugih izvora – vjerojatno manje kompetentnih.

Točna fraza: “Nisam spreman odgovoriti sada. Trebam neko vrijeme.” Nemojte odbaciti dijete ako vas pita, pokušajte odgovoriti na to, tako ćete ostati autoritet u njegovim očima i neće izgubiti povjerenje, piše Bright Side.

Povratak na Net.hr