MALI PAMETNJAKOVIĆI: / Bebe uče bolje s tabletima

15.6.2015.
16:28
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bebama bi trebalo dati tablet računala čim se rode da lakše uče, tvrde znanstvenici.

Najnovija istraživanja pokazala su da tableti pružaju maloj djeci bolju stimulaciju od knjiga. Ova preporuka u suprotnosti je s dosadašnjim koje su tvrdile da provođenjem više vremena pred ekranom slabe socijalne vještine djeteta.

Profesorica Annette Karmiloff-Smith sa Londonskog sveučilišta izjavila je da bi bebama trebalo davati tablet-računala 'od rođenja'.

"Stvarno je šokantno kako brzo uče, brže od odraslih, raditi stvari poput skrolanja teksta gore - dolje," rekla je Karmiloff-Smith te dodala "Knjige su statične. Kada promatrate bebu s knjigom, sve što ju zanima je zvuk okretanja stranica. U njihovo doba vizualni sustav privlače stvari u pokretu."

U početku su znanstvenici promatrali manji broj beba starosti između 6 i 10 mjeseci i otkrili da mogu lakše prepoznati broj tri ako im se pokaže na iPadu. Sada proučavaju veći uzorak od nekoliko stotina beba, od kojih je jedna grupa ima iPade od rođenja a druga nema pristup nikakvim tabletima.

Profesorica Karmiloff-Smith vjeruje da će djeca koja su dobila računala pokazati bolje znakove razvoja, čak i ako to ne bude na konvencionalan način.

S druge strane, neurologinja Susan Greenfield već je prije upozorila da prerano izlaganje djece kompjuterskim ekranima i igrama može izazvati 'privremenu demenciju'.

Tvrdi da bi nezdrava ovisnost o tehnologiji mogla oslabiti veze između neurona u mozgu, praktički 'raznijeti um'.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali