Play ponuda

Trudnice si na ovaj način nesvjesno udvostručuju rizik od pobačaja

shimmer fallback

Kemikalije koje se nalaze u desecima proizvoda koje koristimo mogu udvostručiti šanse za pobačajem kod žena, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

14.10.2013.
9:46
Play ponuda

Znanstvenici tvrde da bi trudnice trebale izbjegavati konzerviranu hranu, prestati jesti hranu iz plastičnih posuda, pa čak i izbjegavati dodirivanje računa na blagajnama u trgovinama. Istraživači s prestižnog Sveučilišta Stanford u Kaliforniji došli su do zaključka kako trudnice s najvećim razinama kemikalije Bisfenol A (BPA) u tijelu imaju 80 posto veće šanse da će pobaciti.

Izračunali su razine kemikalije - koja se koristi u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: plastičnih posuda za hranu, boca za piće, konzervi, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme - koje su nakon utvrđivanja trudnoće kod žene pronašli u njezinom okruženju: plastičnim bocama za vodu, naočalama ili kutijama za CD-ove.

'Dok se ne provedu dodatna istraživanja, žene s neobjašnjivim pobačajima trebale bi izbjegavati izloženost BPA kemikalijama kako bi uklonile jedan od potencijalnih faktora rizika. Postoje neke stvari koje ljudi mogu napraviti kako bi se zaštitili, ali nemoguće je ovu kemikaliju izbjegavati u potpunosti. Nastojte izbjegavati sve što ima veze s kuhanjem ili podgrijavanjem hrane u plastičnim posudama jer kemikalije pri visokim temperaturama izlaze iz plastike i ulaze u vašu hranu koju zatim jedete', upozorila je voditeljica ovog istraživanja, dr. Ruth Lathie.

'Izbjegavajte konzerviranu hranu, kuhanje ili grijanje u plastici, ali i dodirivanje stvari koji imaju visoki postotak BPA kemikalije, poput računa na blagajnama u trgovinama koji se ispisuju tintom koja u sebi ima veliki koncentrat BPA kemikalije', dodala je Lathie.

Nalazi ovog i mnogih drugih istraživanja koji su dokazali ogromnu štetnost ovakvih kemikalija bili su poticaj da Svjetska zdravstvena organizacija zabrani uporabu ftalata i bisfenola jer se smatra da ove kemikalije također uzrokuju rak dojke, leukemiju, astmu i urođene mane. Svjetska zdravstvena organizacija napomenula je kako ove kemikalije imaju 'ozbiljne posljedice' za zdravlje, te kako je zabrana istih potrebna da bi se zaštitile buduće generacije.

Play ponuda
Play ponuda