Prema odabiru internetske stranice lonelyplanet.com, ovo je 11 zemalja na kojima će vam vaše nepce zahvaliti što ste ih posjetili.
Tajland
Stojeći na raskrižju Indije, Kine i Oceanije, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi puno češnjaka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar okus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji umak i pašteta od račića.
Grčka
Od maslina do hobotnice. Pravi okus Grčke je spoj svježine i čistoće. Okus se ne maskira, osobito kada su u pitanju domaći kruh, svježe rajčice i riba netom izvađena iz mora. Podnevni obrok je glavni događaj uz koji ide niz poslastica. Srijeda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa.
Kina
Kineska kuhinja je jedna od onih što najviše paše nepcima. Kulturološko pravilo Yina i Yanga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjuru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesu. Kinezi preferiraju rižu, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dvije namirnice koje će upotpuniti gotovo svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod zemljopisnim i povijesnim utjecajem.
Francuska
Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih kruščića, takozvanih baguettesa. Francuska kuhinja se odlikuje velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju kako je ručak glavni obrok, premda je maratonsko ručavanje koje traje i do dva sata sve rjeđe. Krunski obrok je večera spravljena kod kuće koja se sastoji od šest slijedova.
Španjolska
Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom svijeta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španjolske i katalonska kuhinja favorizira šafran i kumin kao i med. Mješavina sastojaka i tradicije daje štih hrani u Barceloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih umaka. Večera je glavni događaj, ali nikad prije 21 sat.
Meksiko
U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji utjecaj španjolske, a potom i francuske te afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i grah, koje meksikanci spremaju na mnogo svjetski poznatih načina.
Italija
Talijanima je hrana nedvojbeno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom, jer je svijet želi. Unatoč svim regionalnim razlikama postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na pizzu, tjesteninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kava na prvom mjestu.
Indija
Indijska kuhinja mijenja oblik. Na jugu je osnovna namirnica riža, a na sjeveru čapati odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu juhu od mahunarki ili leće, povrće te umake od krupno sječenog povrća. Riba i meso također su uključeni u prehranu. Jela su najčešće obilata egzotičnim začinima.
Japan
U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sashimi (sirova riba), yakimono (jela s grilla, najčešće piletina i junetina), te barovi s tjesteninom. Vrhunac japanske kuhanje je kaiseki odnosno ceremonija ispijanja čaja.
Indonezija i Malazija
Ta je kuhinja mješavina kineske, portugalske, indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su traga na kuhanju i namirnicama. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje riže je svojstveno regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsjećaju na vrijeme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplicirana, a okusi su odvojeni i jednostavni.