Play ponuda

OVO MORATE ZNATI / Zašto vam u autu svijetli lampica za poledicu, a temperatura je iznad nule? Stiglo objašnjenje i ne, nije nimalo bezazleno!

Foto: shutterstock

Upozorenje o ledu na cesti posebno je važno i poručuje vam da usporite i vozite oprezno, ali zašto se ova lampica u automobilu pali i onda kada se čini da nije potrebno?

31.1.2023.
15:43
shutterstock
Play ponuda

Jedna od situacija koja može zbuniti vozača jest ona kada na upravljačkoj ploči vozila zasvijetli znak s pahuljom, koji se tumači kao poruka da je prisutan led na cesti.

Ono što zbunjuje jest da se spomenuta lampica uglavnom "pali" na temperaturama iznad nule, odnosno uglavnom na tri Celzijeva stupnja (u nekim vozilima čak i na plus pet).

Zemlja se hladi brže od zraka

Neki ovo tumače kao oblik pretjeranog opreza koji se odnosi na stvarne uvjete na prometnici, neku vrstu osiguranja koju koriste proizvođači automobila, ali tomu nije baš tako.

Zemlja se hladi brže od zraka, a isto vrijedi i za asfalt. Kada temperatura zraka iznosi tri stupnja, tlo već može biti na razini temperature smrzavanja. Isto vrijedi i za mostove ili vijadukte.

Zbog toga je upozorenje o ledu ili poledici posebno važno i poručuje vam da usporite te budete oprezni u prometu, čak i onda kada smatrate da "nije tako strašno".

Play ponuda