NAJBOLJA KUHARICA 2017.

SLOVENKA KOJU HVALI CNN: ‘Slučajno postala kuharica, a danas mnogi zbog nje žele u Sloveniju’

Zahvaljujući njoj Slovenija je postala tražena lokacija na gastronomskoj karti svijeta, dobila brojna međunarodna priznanja, a o ljepotama slovenske prirode i privlačnosti kuhinje pišu i svjetski mediji.

Prošle godine, Ana Roš se pojavila u Netflixovoj seriji Kuharov stoj, a ovog siječnja, mreža i stranica 50 najboljih svjetskih restorana okrunili su ju “Najboljom kuharicom svijeta 2017”, piše CNN

“Glasače je zavelo prekrasno okruženja, šarm restorana i njegovog osoblja, ali prije svega originalnost, suptilnost i profinjenost jela” komentirao je njen izvor William Drew, urednik i voditelj 50 najboljih svjetskih restorana.

A kako u Sloveniji ne još nema Michelinovog vodiča, ovo je najveće priznanje koje je Roš mogla donijeti našim susjedima.

Ana Roš vodi Hišu Franko, restoran i pansion u dolini Soče. Njen jelovnik hvaljen je zbog eklektičnog i originalnog “poigravanja” tradicionalnom slovenskom kuhinjom koja već sama po sebi na jedinstveni način objedinjuje austrijske, talijanske i mađarske utjecaje.

Već zadnjih 15 godina, ova 44-godišnjakinja promovira gastronomiju Slovenije na najbolji mogući način, a njena dostignuća su još vrjednija jer radi njenom profesijom i dalje vladaju muškarci – ilustracije radi: tri Michelinove zvjezdica na svijetu ima čak 125 kuhara i samo pet kuharica, a žene na čelu kuhinja u prosjeku zarađuju 28 posto manje.

Obitelj baŠ i nije sretna…

Kći liječnika i novinarke, bila je odlikaš, a u mladim danima i članica skijaške reprezentacije. Uz slovenski, tečno govori i španjolski, engleski, francuski i talijanski pa je upisala studij međunarodne diplomacije, a karijeru vrhunske kuharice započela je sasvim slučajno. Spremala se za let u Bruxelles na razgovor za posao, kada ju je njen dečko Valter Kramar stavio pred izbor. Naslijedio je restoran roditelja koji su odlazili u mirovnu, nedaleko od mjesta gdje je Roš odrasla.

Odabrala je ljubav ( i prema dečku i prema rodnom kraju) i ostala uz njega u Hiši Franko. Ali je platila priličnu cijenu..

“Obitelj nije htjela da se vratim i postanem kuharica. Bilo ih je sram što radim rukama, htjeli su više za mene” priznaje Roš, dodajući kako ju je otac šest mjeseci ignorirao, a majci je “i danas neugodno”.

“Najsmješnije od svega je to što sam postala i ovako svojevrsni ambasador, jer dovlačim znatiželjne gastroturiste u Sloveniju” šali se Roš. I pritom je prilično skromna, jer otkako je preuzela kuhinju, u Hišu Franko dolaze ljudi iz Novog Zelanda, SAD-a… I da, ‘pravi’ ističu njene uspjehe kako bi promovirali Sloveniju

Slučajna kuharica

No kada su ona i Kramar preuzeli restoran 2000., nije izgledalo baš bajno. Roš i njen dečko su proputovali svijeta i vidjeli velik potencijal u restoranu, no tadašnji chef nije baš bio oduševljen njenim idejama. Na koncu, koji godinu kasnije kuhari su dali otkaz.
“Tada sam prvi puta otvorila vrata kuhinje, i opet ih zatvorila. Naslonila sam se na njih i pomislila ‘i, što ću sada?’ S 30 godina, i bebom na putu, morala je krenuti s novom karijerom – glavnog kuhara.
“Od tog trenutka sam jela u kuhinji, dojila u kuhinji – sve se vrtjelo oko kuhinje” prisjeća se Roš.

A početak je bio prilično težak za ženu koja nije prošla nikakvo formalno kulinarsko obrazovanje. Iskreno priznaje kako nije uspijevala “natjerati kruh da se digne, a ravioli da ostanu zatvoreni”. Ali zato je spremno učila, prvenstveno upijajući savjete svoje svekrve i prijatelja koji vodio restoran u Ljubljani.

Nakon samo dvije godine počela je pripremati inovativna jela svjetske klase, a 2010. zapela je za oko talijanskom gastročasopisu”Identità Golose” i tada počinje njen strelovit uspon u sam vrh svjetske gastronomije.

Povratak na Net.hr