Play ponuda

VIDEO: / Najneobičniji tuneli na svijetu

shimmer fallback

Tuneli su uglavnom ljudske tvorevine koje prolaze kroz planine i brda. No, postoje tuneli diljem svijeta koji imaju neobičnu svrhu, izgled ili lokaciju. Evo nekih od njih koji su zaista jedinstveni.

6.7.2012.
11:56
Play ponuda

Upravo zbog svoje jedinstvenosti, ovi su tuneli postali i popularne turističke atrakcije, piše portal theworldgeography.com.

Tunel kroz zgradu Gate Tower u Osaki, Japan

jedna od najneobičnijih zgrada u Japanu je Gate Tower u Osaki. Ova je zgrada neobičan kompromis između vlasnika zemljišta i japanske vlade. Peti, šesti i sedmi kat zgrade je tunel i dio autoceste!

Tunel Log, Kalifornija, SAD

Tunel Log zapravo je divovsko srušeno stablo sekvoje koje se nalazi preko ceste u Sekvoja Nacionalnom parku u Kaliforniji. Stablo visine 84 metra i promjera 6,4 metra palo je preko ceste 1937. godine zbog prirodnih uzroka. Sljedeće godine napravljen je tunel kroz stablo - visine 2,4 metra i širine 5,2 metra i time je cesta opet postala prohodna.

Tunel ljubavi, Kleven, Ukrajina

Jedan od najljepših tunela na svijetu nalazi se pokraj grada Kleven u Ukrajini - Tunel ljubavi. To je tunel od stabala, a kroz njega prolazi željeznička pruga. U tom području ovaj je predivan tunel glavna atrakcija te ujedno i jedno od najljepših mjesta u Ukrajini. Tijekom toplih dana u godini stabla prolistaju tvoreći tako zeleni tunel dužine skoro jedan kilometar kroz koji prolazi željeznica.

Tunel Rock, Kalifornija, SAD

Ovaj tunel nalazi se na samom ulazu u Sekvoja Nacionalni park u središnjoj Kaliforniji. Veliki granitni kamen ispod kojeg je Korpus civilne zaštite napravio tunel za cestu 1983. godine, danas je samo prolaz za pješake, posjetitelje Sekvoja Nacionalnog parka, a cesta za automobile zaobilazi tunel.

Tunel u L'Oceanograficu, Valencija, Španjolska

Morski park L'Oceanografic u Valenciji sadrži i podvodni tunel dugačak 70 metara i za posjetitelje predstavlja pravu avanturu. Voda se nalazi oko i iznad vas, a dok prolazite tunelom sve je osvijetljeno reflektorima. Tu je i mnoštvo riba koje se kreću u moru oko ljudi.

Tunel Guoliang, Kina

Veličanstvena tunel cesta u planinama Taihang izgradilo je 13 lokalnih mještana na čelu s Shenom Mingxinom, a trebalo im je pet godina da ga dovrše. Tunel je pušten u promet 1977. godine. Dugačak je 1.200 metara, visok je oko pet metara i širok je četiri metra. Tunel prolazi kroz bok planine i ima rupe tako da izgleda kao da su prozori.

Play ponuda
Play ponuda