Play ponuda

Mjesta na kojima mjesečno možete živjeti s 350 eura

shimmer fallback

Dosta vam je stresa, bučnih i skupih gradova, prepunih ulica, visokih najamnina i nepovoljnih kredita? E pa, postoje mjesta na svijetu na kojima se može živjeti s puno manje novca.

17.11.2010.
17:11
Play ponuda

arti-201007130600006 Mjesta na kojima možete proći jeftinije također su i predivne egzotične destinacije! Budući da se Lijepoj našoj predviđa još gora kriza, zašto ne biste, ako ste u mogućnosti, spakirali kofere i preselili se. Na stranici opentravel.com naveli su neka mjesta na kojima mjesečno možete živjeti s 350 eura?! Naravno, ako nađete način da i tamo zarađujete.

Dva su jednostavna pravila kojih se treba držati ako tragate za jeftinijim destinacijama. Prvo – ako pronađete mjesto na koje je jeftino i otputovati (ovisi odakle krećete), onda je vjerojatno to mjesto jeftinije i za život. Drugo – što je neko mjesto udaljenije od velikih gradova, život je tamo i jeftiniji.

Naravno, 'jeftino' je relativan pojam i ono što će vama možda biti jeftino, to ne mora nužno biti jeftino i nekom drugom.

Ali, ako vama 'jeftino' znači potrošiti dnevno nekoliko eura, onda će vas možda zanimati ova mjesta.

Tajland Razmišljate li o pješčanim plažama, sunčanim danima, izvrsnoj klopi i čaši piva koja košta manje od eura? Sve to možete imati za manje od 350 eura mjesečno na Tajlandu. Naravno, u taj iznos nije uračunato plaćanje stanarine negdje uz plažu. Jeftiniji smještaj možete pronaći u mnogim mjestima. Jedno od njih je i predivni Chang Mai, na sjeveru, a za smještaj ćete morati iskeširati oko 20 eura mjesečno. Cijene malih stanova bliže obali kreću se od 60 eura nadalje.

U mjesečni budžet su uračunati i troškovi kuhanja. No, ako ste lijeni, tu je gotova tajlandska hrana. Naprimjer, na uličnim štandovima možete dobiti začinjenu piletinu s rižom za jedan euro. U prosjeku, na hranu ćete mjesečno potrošiti oko 150 eura. Još uvijek će vam ostati novca za putovanje i istraživanje, kao i za šoping.

Kambodža S obzirom na povijest Kambodže i komunistički režim Pola Pota, nitko se ne usuđuje nazvati je rajem na zemlji. No, kada je riječ o troškovima života, ona je upravo to. Nema predivne plaže kao Tajland, ali nije sve u plažama. U glavnom gradu Phnom Penhu mjesečno će vam trebati manje od 350 eura.

S obzirom da sve više stranaca živi u gradu, i najamnine su poskupjele, te ćete teško naći smještaj ispod 140 eura mjesečno. No, ako s nekim dijelite stan, proći ćete znatno jeftinije.

Preostali novac bit će dovoljan za hranu i istraživanje. Hrana je čak jeftinija nego na Tajlandu. Jela u lokalnim restoranima stoje oko 1,40 eura. Život u gradu bez McDonald'sa i Starbucksa mnogima je zanimljivo iskustvo. Kambodžani su izuzetno siromašni i skromni ljudi, poštujte to ako se tamo nađete. Upoznavanje s lokalnim stanovnicima pomoći će vam da bolje shvatite njihov način života. Uvijek možete nekome davati instrukcije iz engleskog ili se povezati s nekim nevladinim organizacijama kako biste pomogli ljudima oko sebe.

Filipini Još jedno egzotično odredište na kojem će vam mjesečni životni troškovi biti manji od 350 eura. Ako slijedite pravilo da je bolje što dalje od velikih gradova – Manila nije za vas jer ćete za smještaj mjesečno morati izdvojiti oko 255 eura.

No, Cebu, jednu od najrazvijenijih pokrajina, s pješčanim plažama, golf-terenima i odličnim dućanima za šoping, nudi smještaj za oko 106 eura. U drugim gradovima, kao što je Damaguete City, mjesečni smještaj možete pronaći za 28 eura.

Hrana je također jeftina, a oko 150 eura mjesečno bit će i više nego dovoljno da zadovoljite sve svoje potrebe, uključujući cigarete i alkohol.

Kostarika Samo nekoliko eura dnevno bit će dovoljno za preživjeti dan u Kostarici. A 'preživljavanje' tamo može biti ravno užitku! Vrijeme je toplo, a domaćini su prijateljski raspoloženi. San José je jedan od jeftinijih gradova na svijetu, a oko 75 kilometara dalje možete naći smještaj za oko 180 eura mjesečno.

U restoranima možete dobiti jelo s desertom za 3,5 eura, a ako kupujete namirnice na tržnici ili gotova jela na uličnim štandovima, proći ćete jeftinije. U dućanima je hrana skuplja oko 30 posto.

Tamo si za znatno manje novca nego u našim školama stranih jezika možete priuštiti tečaj španjolskog. Ako namjeravate tamo otputovati, dobro će vam doći i knjiga Living Abroad in Costa Rica, koju je napisala Erin Van Rheenen, koja se tamo preselila te pisala o svojim iskustvima.

Belize U jednoj od najljepših zemalja Srednje Amerike također možete ostvariti svoj san o raju na zemlji za malo novca. Ima sve: velike plaže, suptropsku klimu, raznolik biljni i životinjski svijet. Službeni jezik je engleski – ne može biti jednostavnije!

Troškovi života slični su troškovima u Kostarici. U okrugu Cayo možete pronaći smještaj za 70 eura mjesečno ako s nekim dijelite troškove. Namirnice su jeftinije ako ih kupujete na štandovima kod lokalnih prodavača jer su uvezene stvari skuplje 50 posto. Ako imate 45 ili više godina, možete razmisliti o tome da tamo odete u mirovinu jer su umirovljenici oslobođeni plaćanja poreza.

No, prije nego spakirate torbe, ne zaboravite da vlažna sezona traje od svibnja do listopada. Tada cijelo vrijeme pada kiša, a mogući su i uragani.

I za kraj - ne zaboravite da su najbolje stvari u životu besplatne. Živjeti u inozemstvu za 350 eura je odlično, ali iskustva koja ćete steći, ljude koje ćete upoznati, kulturološke različitosti s kojima ćete se sresti – to je neprocjenjivo.

Vezani članci:

arti-201010050460006 arti-201009190294006 arti-201002080227006 arti-200905190090006 arti-201007130600006

Play ponuda
Play ponuda