Volonterka Martina iz Novog Sela Rok objavila je zanimljiv video iz Afrike, a za eMedjimurje ispričala cijeli proces
Martina Strahija iz Novog Sela Rok prekrasnu priču započela je u zimi 2019. godine kad je odlučila napraviti velik korak i krenuti putem volontiranja. Kao odredište odabrala je Tanzaniju i okolno područje, gdje je provela više od tri mjeseca pomažući djeci i potrebitima.
O Martini i njezinom volontiranju u Africi pisali smo prije točno dva mjeseca, a ovih je dana ova hrabra volonterka zaintrigirala ljude na društvenim mrežama objavivši vrlo zanimljiv video koji je nastao u Africi za vrijeme njezinog volontiranja - kako kava dolazi do šalica.
Sve ide ručno
Snimka je nastala točno prije godinu dana kada je Martina i volontirala u Tanzaniji, Arusha (podnožje Kilimanjara). Mnogi stanovnici toga kraja žive baš od kave Arabice kod koje se od sadnje, branja, obrade pa do šalice - nikako ne koristi mehanizacija. Sve ide ručno.
Martina nam je ukratko objasnila kako izgleda proces pripreme kave.
"U Tanzaniji kava Arabica uglavnom raste na sjevernom dijelu padina brda Kilimanjaro i planine Meru, pod sjenom biljaka banana. Plodna tla regije Kilimanjaro, kao i dovoljna količina oborina i blaga klima, pružaju optimalne uvjete za mnoštvo malih plantaža.
Ova egzotična karakteristika plantaže daje posebnu aromu kavi. Sezona berbe kave u regiji Kilimanjaro traje od listopada do veljače. Otprilike milijun ljudi živi na obroncima planine i uzgaja kavu Arabica Kilimanjaro. Uzgoj kave je jedini prihod za mnoge od njih.
Jedna od najboljih kava na Zemlju
Kad se pravilno brine o plantaži, Kilimanjaro je jedna od najboljih kava na Zemlji. Put do kave u šalici je dug proces - prolazi kroz mnoge korake i kroz mnoge ruke prije nego što dođe do vas - i postoje mnoge stvari koje mogu poći po zlu, koje mogu narušiti kvalitetu zrna kave, a time i okus i arome dobivenu pečenjem, mljevenjem i kuhanjem kave. Od sadnje od šalice - sve se radi ručno, jer tvrde da mašine nisu precizne kao ruke. Vođena lokalnim farmerom, svjedočila sam cijelom procesu proizvodnje kave od zrna kave do šalice, rekla je Martina.