RADITE LI OVO? /

Ovu naviku svi imamo, a konobare izluđuje: 'Najčešće to rade velike grupe ili obitelji s djecom'

U restoranu većina nas želi uživati u obroku i druženju, ali postoji jedna česta navika koja, iako naizgled bezazlena, može znatno zakomplicirati rad konobarima

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Konobari diljem svijeta slažu se oko jednog: Ova naizgled bezazlena navika gostiju u restoranima daleko je neugodnija nego što se čini.

Pozivati konobara više puta tijekom obroka - zbog dodatnih salveta, kriške limuna, još malo umaka ili dodatne žlice - djeluje bezazleno, ali u stvarnosti, to konobarima ide jako na živce. 

Ova praksa čak ima i naziv: "one-timing". Iako je svaka pojedinačna molba razumljiva, one-timing može ozbiljno poremetiti radni ritam konobara i dodatno ih opteretiti tijekom ionako stresne smjene.

"Ta me navika stvarno znala izbaciti iz takta, pogotovo kad sam tek počela raditi kao konobarica i bila neiskusna, jer usporava cijeli proces", ispričala je Stephanie S., konobarica u jednom lancu restorana u Utahu, za Reader's Digest. "Imala sam osjećaj kao da su gosti previše zahtjevni, i to me jako frustriralo."

U mirnijim satima konobari možda i ne zamjeraju na dodatnim pozivima. No, ako ih se tjera da trče uokolo tijekom večernje gužve - tada se situacija mijenja.

Ovu naviku svi imamo, a konobare izluđuje: 'Najčešće to rade velike grupe ili obitelji s djecom'
Foto: Shutterstock

"Iskreno, kad to ljudi rade usred večernje gužve, počnem ih malo mrziti", priznala je Sarah S., konobarica u restoranu azijske kuhinje na Floridi. "Kad smo zatrpani poslom, to se pretvori u logističku noćnu moru. Ali, ako nije gužva, onda mi ne smeta toliko."

April O., konobarica iz Teksasa, ističe da nije sva krivnja na gostima.

Ona tvrdi da do one-timinga dolazi jer "gosti zaborave zatražiti sve što im treba, a konobar ne uspije predvidjeti sve njihove potrebe."

"Ako obje strane odrade svoj dio - i konobar i gost - ne bi trebalo biti one-timinga", rekla je.

"Kako bih smanjila takve situacije, uvijek pokušam predvidjeti što gostima treba - pogotovo kod većih grupa ili obitelji s malom djecom, jer me oni najčešće 'dave' s one-timingom", objasnila je Valerie P., konobarica u obiteljskom restoranu u Washingtonu.

Kako biste izbjegli da budete "taj" gost, konobari preporučuju da unaprijed razmislite o svemu što biste mogli trebati - dodatnom priboru, začinima, piću - i zatražite sve odjednom.

Ako ste u većem društvu, preporučljivo je da gosti za stolom prije dolaska konobara jedni druge pitaju treba li im još nešto, piše New York Post.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Znate u kojem su mjestu najviše skočile cijene? Tamo sve plaćaju 11,2 posto više nego u svibnju

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx