BIO JE U DUGOVIMA / Nikola Tesla je umro siromašan: 'Moja jedina želja je da kroz izume šaljem poruke u budućnost'

Image
Foto: Profimedia

Nikola Tesla veliku pozornost je posvećivao svom zdravlju i prehrani, smatrao je da čovjek treba što duže biti aktivan

18.5.2024.
15:01
Profimedia
VOYO logo

Majka Nikole Tesle bila je najvažnija osoba u njegovom djetinjstvu, žena s brojnim talentima, a navodi se i da je Nikola od nje naslijedio talent i želju za istraživanjem.

Otac Milutin je bio pravoslavni svećenik. Nikola je imao brata Daneta, starije sestre Angelinu i Milicu, koju su zvali Milka, i mlađu sestru Maricu. Dane je u petoj godini pao s konja i poginuo. Vjeruje se da je zbog gubitka starijeg sina, Milutin dugo odbijao da se mlađi, Nikola, školuje daleko od kuće. Sestra Marica mu je bila dosta fizički slična. Imala je kao Nikola karakteristične crte lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj velikog znanstvenika se nakon Danetove smrti preselila u Gospić. Očekivalo se da će Nikola poći očevim stopama i postati svećenik, ali to mu je bilo neprihvatljivo. Nakon završetka gimnazije, vratio se u Gospić te se razbolio od kolere.

Oca nije zanimalo njegovo obrazovanje

"U jednom trenutku za koji su mislili da mi je posljednji, otac je uletio u moju sobu. Još pamtim njegovo blijedo lice dok me pokušavao razveseliti nesigurnim glasom. Rekao sam mu: "Možda bih se mogao oporaviti ako mi dopustiš da studiram tehniku". "Ići ćeš u najbolju tehničku školu na svijetu" odgovorio je svečano, a znao sam da tako i misli", napisao je kasnije Nikola, kojeg su oduvijek zanimale samo prirodne znanosti. Bio je posvećen učenju, ali njegov otac, i uz jasne želje da njegov sin dobije fakultetsku diplomu, nije pokazivao previše zanimanja za sinovljevo obrazovanje. Mladom Tesli je očeva ravnodušnost umalo ubila želju za učenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRALJEVSKO POVRĆE /

Nikola Tesla obožavao je ovo povrće: Toliko je moćno, da je bilo 'zeleno zlato'

Image
KRALJEVSKO POVRĆE /

Nikola Tesla obožavao je ovo povrće: Toliko je moćno, da je bilo 'zeleno zlato'

Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. Prije diplomiranja se zaposlio. Njegov prvi posao je bila pozicija pomoćnog inženjera u Mariboru, a dobio ga je iste godine kada je preminuo njegov otac, 1879. Ipak, nije htio odustati od namjere da ispuni očevu želju pa se 1880. uputio u Prag kako bi završio fakultet. Shvatio je da studiranjem previše opterećuje svoje bližnje pa je u jednom trenutku to prekinuo. Godine 1881. radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti. Zatim je radio u Telefonskoj centrali, u kojoj je napravio niz tehničkih poboljšanja. U Edisonovoj telefonskoj podružnici u Parizu zaposlio se u jesen 1882.

Image
Foto: Profimedia

Posljednje riječi koje mu je majka rekla

Tesla je često boravio u Europi, držeći predavanja u Londonu i Parizu. Tijekom jedne posjete Francuskoj, saznao je da je njegova majka teško bolesna. Odmah je otišao kod nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stigao si, Niđo, ponosu moj", bilo je posljednje što mu je majka rekla.

Tri tjedna nakon njezine smrti, Nikola je boravio u Gospiću i selu Tomingaj kod Gračaca, rodnom mjestu njegove majke i manastiru Gomirje u kojem je arhimandrit bio njegov ujak Nikolaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Tesline pozne godine veže se usamljen život. U biografijama piše da je posljednje godine života proveo hraneći golubove koje je obožavao. Živio je od godišnjeg honorara iz svoje domovine. Imao je nesreću 1937. kada ga je u New Yorku udario taksi. U nesreći su mu slomljena tri rebra, a oporavak mu je trajao šest mjeseci.

Image
Foto: Profimedia

Zašto se Nikola Tesla nije oženio?

"Moji izumi su moja djeca, a moja jedina želja je da kroz njih šaljem poruke u budućnost. Žena je jedno fantastično stvorenje koga ja nisam vrijedan", govorio je Nikola Tesla koji je idealizirao žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odlučio sam svoj život posvetiti radu i zato se odričem ljubavi i društva dobre žene. Vjerujem da se glazbenik, pisac ili bilo koji drugi umjetnik treba oženiti. Njih samo inspiracija vodi do većih uspjeha, ali istraživač je drugačije prirode, u sebi ima toliko strasti i divljine - da, ako se preda ženi, predat će joj sve. To je šteta, jer nekada smo tako usamljeni", komentirao je Nikola Tesla razloge zašto se nije oženio.

Preminuo 1943. godine u 87. godini života, u hotelskom apartmanu 3327 na 33. katu u hotelu New Yorker. Službeno je zabilježeno da je umro od srčane tromboze, 7. siječnja 1943. godine u 22 sata i 30 minuta. Umro je siromašan i u dugovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sahrana se održala 12. siječnja u Crkvi svetog Jovana Bogoslova u New Yorku. Sahrani je prisustvovalo oko 2000 ljudi. Nakon njegove smrti zapečaćeni su kovčezi u kojima se nalaze Teslini papiri, diplome i njegove laboratorijske bilješke. 

Image
Foto: Profimedia

POGLEDAJTE VIDEO: Elon Musk premalo priča o Nikoli Tesli. Većina stranaca pomisli da je Tesla samo automobil'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo