Dolazak jeseni obično znači da su godišnji odmori pri kraju i da je nova školska godina počela. Da je puno manje ljudi na odmoru, vidljivo je i u glavnim turističkim destinacijama. Kolone na prometnicama prema moru sve su rjeđa pojava, gužve po ulicama i plažama jenjavaju, boje jeseni sve su snažnije i sve nas podsjećaju da je ljetu pomalo kraj. No gradovi na jugu još uvijek su okupani suncem, temperature su idealne za uživanje na otvorenom, a i more je dovoljno toplo za kupanje. Uživanje u prizorima, mirisima i okusima Dubrovnika intenzivnije je kada oko vas nema mnogo ljudi, pa upravo iz tog razloga mnogi odabiru posjet čuvenom Gradu tek po izmaku ljetne sezone. Kraj rujna, kao i listopad i studeni mnogima su se pokazali kao izvrstan period za boravak u Dubrovniku jer njegova mediteranska čarolija omogućava uživanje u suncu te prirodnim i gradskim znamenitostima bez ljetne vreve i sveprisutnog žamora.
Na jugu Hrvatske u ovo je doba more još uvijek toplo, idealno za kupanje. No u ovom vremenu, bez velikih gužvi karakterističnih za špicu sezone, za mnoge je boravak na plaži mnogo ugodniji i opušteniji. Baš iz tog razloga predlažemo da upravo ovo vrijeme iskoristite za vikend-bijeg u Dubrovnik, povijesni i kulturni dragulj južnog Jadrana koji osim fantastične povijesne baštine svoje goste zavodi čudesnom klimom, fantastičnom hranom, toplim morem i suncem. Osim uživanja u neposrednoj blizini morskih valova, trenutne dnevne temperature mnogo su ugodnije za temeljiti obilazak gradskih zidina, koje su na glasu kao jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi, izgrađen u 13. stoljeću. Tijekom obilaska zidina posjetiteljima se svakako preporuča obilazak utvrde Lovrijenac, koji se izdiže na 37 metara visokoj hridi, a poznata je kao ljetna pozornica Dubrovačkih ljetnih igara.
Sada je i idealno vrijeme za posjet Lokrumu, otočiću deset minuta vožnje brodom udaljenog od Grada. Otok Lokrum sa svojom benediktinskom opatijom i bujnim vrtovima svojevrstan je antipod dubrovačkoj staroj jezgri jer dok su masivne utvrde i čvrste kamene građevine glavni znak raspoznavanja gradske jezgre, otok Lokrum je prije svega spomenik prirode i krajobrazne arhitekture. Osim po bujnoj vegetaciji, otočić je poznat i po legendi koja kaže da je na njemu, tražeći zakon od snažne oluje, nakon križarskog pohoda utočište pronašao slavni kralj Engleske, Richard Lavljeg Srca. U znak zahvalnosti Richard je lokalnim stanovnicima obećao sagraditi crkvu i svoje je obećanje ispunio. Između 12. i 14. stoljeća u Dubrovniku je izgrađena crkva poznata u svoje vrijeme kao jedna od najuređenijih romaničkih crkava u Europi. Nažalost, teško je stradala u potresu 1667. godine, a njezinom je mjestu sagrađena Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Šetnja gradskom jezgrom i istraživanje uskih gradskih uličica i trgova u ovo je vrijeme zaista poseban doživljaj. Razgled stare gradske jezgre uključuje spomenike i znamenitosti kojih u Dubrovniku ne manjka, a svakako ih valja obići. Među njima su Knežev dvor, crkva sv. Vlaha, koji je ujedno i zaštitnik Grada Dubrovnika, palača Sponza, i naravno Orlandov stup, najstarija očuvana javna skulptura u Dubrovniku.
Kako je Dubrovnik od pamtivijeka poznat kao grad trgovaca, pomoraca i brodograditelja, obilazak i upoznavanje starog Dubrovnika nije potpuno bez posjeta Pomorskom muzeju, najvećeg muzeja u Dubrovniku, smještenog u tvrđavi sv. Ivan. Pomorski muzej sastoji se od više zbirki koji će biti posebno zanimljive svima koji se zanimaju za povijesni razvoj nautike, a osim starih brodskih instrumenata, brodskih dnevnika, starog novca, zastava, ostataka olupina pronađenih nakon brodoloma u dubrovačkom akvatoriju, posjetitelji mogu razgledati zanimljive makete brodova koje pokrivaju period od antike pa do današnjih modernih brodova.
Naravno, jesenski weekend escape ne bi bio potpun bez uživanja u dobroj hrani. Jedan od zanimljivijih jesenskih događanja u Dubrovniku je Good food festival u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, koji će se ove godine održati od 7. do 10. listopada. Već tradicionalno, u okviru ovog festivala za sladokusce posjetitelji će uživati u gastro turama, kušanjima vina, radionicama pripremanja dubrovačkih slastica i jela tradicionalne hrvatske kuhinje. Osim slastica s prepoznatljivim namirnicama karakterističnim za dubrovačko podneblje, poput smokava, rogača, u okviru festivala održat će se radionica pripremanja koktela s džemom od ljute naranče, još jednog ploda po kojem je ovaj kraj slavan.
*Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije prema najvišim uredničkim standardima.