Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnoštvo različitih načina, a budući da je jako zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela s avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.
Kora nije dovoljna zaštita
Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje posljednje izvješće američke agencija FDA, koja savjetuje da perete avokado prije jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.
Perite koru
FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 posto pronađena listerije u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan posto.
Iako je taj postotak relativno malen, FDA snažno savjetuje da pažljivo operete avokado jer je rezanje riskantno, budući da bakterije iz kore može prijeći u plod.