NASA SNIMILA JEZIV VIDEO / Prvi put uhvaćeno teleskopom: Što je sad ovo? Izgleda kao sablasna ruka duha! Stručnjaci sve objasnili

Slika prikazuju kretanje eksplozivnog vala koji se kreće kroz svemir brzinom od 14,5 milijuna kilometara na sat

9.7.2021.
13:48
Youtube/Chandra X-ray Observatory

Još jednom, NASA-in Chandra X-Ray opservatorij predstavio nam je neke od najnevjerojatnijih slika poznatih čovječanstvu. Slike su podjednako revolucionarne koliko i lijepe: ovo je prvi put da su ljudi izmjerili kretanje eksplodirane supernove. Kozmička magla u obliku ruke formirala se nakon što je zvijezda eksplodirala u supernovi.

Koristeći podatke iz 2004., 2008. i kombiniranu sliku iz 2017. i 2018., astronomi su otkrili sliku divovske, sablasne ruke koja se kreće kroz svemir udarajući u zid crvenog kozmičkog plina.

Kozmička ruka koja poseže za oblakom punim plina

Slika prikazuju kretanje eksplozivnog vala koji se kreće kroz svemir brzinom od 14,5 milijuna kilometara na sat. Neki od ostataka zvijezde, koji su ostali kao kozmički ostaci kada je postala supernova, kreću se još brže, brzinom od preko 17,7 milijuna kilometara na sat.

Iako je ovo zapanjujuće brzo, sablasna ruka - čije je ime MSH 15-52, zapravo je doživjela dramatično usporavanje, prema radu objavljenom u časopisu The Astrophysical Journal Letters od strane Chandra tima.

To je najvjerojatnije zahvaljujući RCW 89, oblaku plina s kojim se sudara. Prema timu, kozmički ostaci morali su prvo putovati kroz šupljinu plina male gustoće, koja je nastala kad je zvijezda ispustila vanjski sloj vodika prije eksplozije, a zatim dramatično usporila kad je pogodila RCW 89.

Istraživači procjenjuju da je "ruka" u prosjeku morala putovati gotovo 50 milijuna km/h. To je prosjek, a nipošto maksimum.

Svjetlost supernove prvi je put do Zemlje stigla prije otprilike 1.700 godina, procjenjuju istraživači - vrijeme kada je carstvo Maja cvjetalo. MSH 15-25 je jedan od najmlađih ostataka supernove na Mliječnom putu.

Što je pulsar?

Kad je zvijezda eksplodirala, za sobom je ostavila super gusti pulsar. Ovaj pulsar - srušena jezgra masivne zvijezde, koja se brzo okreće i izbacuje energiju u svemir - ono je što je stvorilo jezivu ruku. Vrti se gotovo sedam okretaja u sekundi i oslobađa prilično nevjerojatnu količinu energije u kozmos oko sebe.

Pulsarovo snažno magnetsko polje čine ga jednim od najsnažnijim elektromagnetskih generatora u Mliječnoj stazi, stvarajući eksplozijski val koji je stvorio ikoničnu maglicu u obliku ruke koju je Chandra vidjela.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali