OTKRIVEN MISTERIOZAN 'PRSTEN' U DUBOKOM SVEMIRU: / Promjer mu je milijun svjetlosnih godina, astronomi istražuju...

Image

Novootkriveni ORC ima promjer prstena od oko 70 lučnih sekundi, odnosno 978.000 svjetlosnih godina

14.5.2021.
18:01
Profimedia

Pomoću Australskog radio teleskopa (ASKAP) astronomi su otkrili novi izvangalaktički kružni radio izvor koji su nazvali ORC J0102–2450. Ima promjer od gotovo milijun svjetlosnih godina, a otkriće je objavljeno 27. travnja u studiji na stranici arXiv.org, piše Phys.org.

Neparni radio krugovi (ORC) veliki su tajanstvena tijela koja su kružna i svijetla duž rubova na radiovalnim duljinama. Iako su svijetli na radiovalnim duljinama, oni se ne mogu promatrati na vidljivim, infracrvenim ili valnim duljinama X-zraka. Do sada je identificirano samo nekoliko objekata ove vrste, stoga se malo zna o njihovom podrijetlu i prirodi.

Tim astronoma predvođenih s Bärbel S. Koribalski nedavno su izvijestili o najnovijem dodatku na popisu neparnih radio krugova - ORC J0102–2450. Otkrili su ga u sklopu potrage za neparnim radio krugovima i drugim radio izvorima u blizini galaksije NGC 253.

Novootkriveni ORC ima promjer radio prstena od oko 70 lučnih sekundi, odnosno 978.000 svjetlosnih godina.

Razne teorije

Uzimajući u obzir njegovu morfologiju i neotkrivanje emisije prstena na neradijskim valnim duljinama, astronomi su donijeli neke zaključke u vezi podrijetla ovog ORC-a.

Pretpostavljaju da se radi o reliktnom režnju ogromne radio galaksije ili velikom eksplozijskom valu, vjerojatno iz binarnog spajanja supermasivne crne rupe, što bi rezultiralo prstenom takve veličine.

Treći scenarij koji autori studije razmatraju jest da bi se moglo raditi o interakciji radio galaksije i intergalaktičkog medija. Ipak, dodaju kako je za provjeru predloženih hipoteza potrebno više otkrića ORC-ova pomoću ASKAP-a i drugih teleskopa.

Astronomi su primijetili da ORC J0102–2450 s ASKAP-om čini treći neparni radijski krug s eliptičnom galaksijom u geometrijskom središtu. Pretpostavljaju da se ne radi o slučajnosti i da ORC-ovi s takvim galaksijama mogu biti uobičajeni, što bi nam moglo pomoći pri bolje razumijevanju mehanizama formiranja tih izvora.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno