WOW, OVO JE VELIKO! / Jesu li astronomi upravo dokazali zagonetan odlomak iz Biblije? 'Dogodilo se to 30. listopada 1207. pr. Kr.'

Image

Postoji odlomak u Bibliji koji glasi: 'Sunce, stani mirno u Gibeonu i Mjesec u dolini Aijalon. I Sunce je stalo, a i Mjesec je stao, sve dok se narod nije osvetio svojim neprijateljima.'

28.5.2022.
11:31
VOYO logo

Veliki dio Biblije ne treba shvaćati doslovno, iako možda postoje dokazi o velikim poplavama tijekom povijesti, malo je vjerojatno da je cijeli životinjski svijet Zemlje plovio čamcem. No, 2017. jedan je odlomak privukao pozornost astronoma Colina Humphreysa i Graemea Waddingtona. Vjerovali su da na temelju daljnjih prijevoda teksta i astronomskih spoznaja, odlomak bi se mogao odnositi na pomrčinu Sunca.

"Hebrejska riječ dôm znači biti tih, nijem ili miran. Izraz 'amad' je šira riječ koja znači stati ili stajati. Moderni engleski prijevodi ovog odlomka, kao što je NRSV [Nova revidirana standardna verzija] gore citirana, slijede autoriziranu verziju Biblije kralja Jamesa (KJAV), prevedenu 1611. i pretpostavlja se da hebrejski tekst znači da su se Sunce i Mjesec prestali kretati", piše tim u svom radu koji je objavljen u časopisu Astronomy and Geophysics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunce i Mjesec

"Međutim, uvjerljivo alternativno značenje je da su Sunce i Mjesec prestali raditi ono što inače rade: prestali su sjati. Drugim riječima, tekst se odnosi na pomrčinu Sunca, kada Sunce prestane sjati", komentar je u časopisu.

Već je bilo pokazano da se u ovom području tijekom potencijalnog vremenskog razdoblja za bitku nije dogodila potpuna pomrčina. Međutim, tim je vjerovao da bi se moglo odnositi na djelomičnu pomrčinu. Kasniji odlomak u Jošuinoj knjizi kaže da Sunce nije žurilo da zađe otprilike cijeli dan. Tim vjeruje da je to moglo biti zbog pada svjetla jer se pomrčina približavala sumraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popodne je svjetlo sa Sunca na Kanaanu počelo opadati od svoje normalne razine oko 15:30, dok oko 16:50 nije bilo 10 puta manje intenzivno od normalnog i nastupio je sumrak. Međutim, do oko 17:10 razina osvjetljenja bi se djelomično vratila prije nego što je ponovno pao sumrak i tada je Sunce konačno zašlo oko 17:38. U predznanstvenim kulturama takvo neočekivano odstupanje od normalnog ponašanja od strane Sunca je moglo samo izazvati strahopoštovanje, a uočena promjena u razini ambijentalnog svjetla prirodno bi se mogla opisati u smislu normalnog poretka stvari, sumraka. Ono čemu bi Izraelci svjedočili bio je dvostruki sumrak", napisao je tim.

Napominju da je prije pomrčine Mjesec u konjunkciji, što znači da Mjesec nije bio svijetao na nebu. Nagađaju da su Izraelci, koji su bili itekako svjesni ovog ciklusa, mogli iskoristiti zamračeno nebo kao način da prikriju svoj početni napad na Gibeon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Istraživanja astronoma

Astronomi su tražili potencijalne pomrčine Sunca, koristeći neke informacije kako bi suzili potragu za pomrčinom. Znali su grube procjene datuma vladara uključenih u bitku. Merneptah, na primjer, datiran je kao da je živio od 1213. do 1203. pr. Kr., ili čak 1204. do 1194. pr. Uspjeli su pronaći samo jednu pomrčinu koja je bila vidljiva s potencijalnih bojišta u rasponu od gotovo 500 godina.

"Iz naših izračuna nalazimo da je jedina prstenasta pomrčina vidljiva iz Gibeona između 1500. i 1050. pr. Kr. bila 30. listopada 1207. pr. Kr., u poslijepodnevnim satima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje ima implikacije izvan datiranja biblijske bitke.

"Datirali smo je s 30. listopadom 1207. pr. Kr., što je čini vjerojatno najstarijom zabilježenom pomrčinom Sunca koja se može datirati", napisao je tim u svom radu. "Ovo nam omogućuje da preciziramo datume određenih egipatskih faraona, uključujući Ramzesa Velikog. Također sugerira da se izrazi koji se trenutno koriste za izračun promjena u stopi Zemljine rotacije mogu pouzdano produžiti unatrag 500 godina, od 700. pr. Kr. do 1200. pr. ", piše iflscience.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIPREMITE SE /

Dolazi 'najmoćnija meteorska oluja ikad' i mogla bi stvoriti problem na Zemlji! Hoće li se povijest ponoviti?

Image
PRIPREMITE SE /

Dolazi 'najmoćnija meteorska oluja ikad' i mogla bi stvoriti problem na Zemlji! Hoće li se povijest ponoviti?

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo