"Istraživanja pokazuju da će ljudi konzumirati više
hrane kada uključe alkohol ili piju prije obroka",
rekla je Ginger Hultin, nutricionistica i i
glasnogovornica Akademije za prehranu i nutricionizam.
Dodala je da postoje dokazi kako alkohol može
utjecati na hormone vezane za sitost ili osjećaj punoće.
Primjerice, alkohol može inhibirati učinke određenog hormona koji smanjuje apetit, kao i potaknuti rad hormona koji je zaslužan za želju za hranom. Ima i drugih mehanizama u igri. Neka istraživanja pokazuju da alkohol može stimulirati živčane stanice u mozgu koje povećavaju apetit, prenosi CNN.
Prema jednoj studiji, neuroni u mozgu koji su općenito aktivirani izgladnjivanjem, uzrokujući snažan osjećaj gladi, mogu biti stimulirani od strane alkohola. "Umjesto da tijelo prepoznaje: 'Imam puno kalorija u sebi, dakle imam 'goriva' i pun sam', događa se suprotno. Alkohol također može smanjiti šećer u krvi, što može uzrokovati da žudimo za slatkišima. Pijenje alkohola može narušiti sposobnost pohranjivanje glukoze u krvi", rekla je Hultin. Ljudi s dijabetesom imaju čak i veći rizik za niskim razinama šećera u krvi kada piju, prema Hultin, osobito kada konzumiraju alkohol na prazan želudac.
Jedna čaša vina može imati samo 120 ili 125 kalorija, a
lagano pivo čak i manje, ali kokteli sa sokom,
gaziranim pićima, alkoholom i sirupima imaju ogromne kalorijske
vrijednosti. Tako, primjerice, Pina colada ima oko 500
kalorija.