TRAJAT ĆE VAM DULJE

TAJICE I TRAPERICE BRZO DOBIJU ‘KOLJENA’? Ovi trikovi stručnjaka spašavaju stvar – ponekad pomaže i votka

Na kojoj ih temperaturi prati, smiju li u sušilicu i još nekoliko korisnih trikova

Traperice i tajice u ormaru ima baš svaka žena. Iako se čini da su neuništive (osobito traperice), o ovim odjevnim predmetima treba voditi posebnu brigu kako bi što dulje ostale u svojemu prvobitnom obliku.

Kako ih sačuvati i na koje stvari obratiti pažnju kada je riječ o trapericama i tajicama, savjetuje Deyan Dimitrov, vlasnik tvrtke Laundryheap za Marie Claire.

Mješavina vode i votke čini čuda za traper

“Traperice su kao tekstil vrlo osjetljive, naročito kada su ukrašene modernim perforacijama i motivima. Izbjegavajte često pranje istih jer će se u suprotnom prije uništiti”, savjetuje Dimitrov i otkriva neobičan trik, koji uključuje – alkohol.

“Kako biste osvježili traperice i eliminirali bakterije, svakih nekoliko tjedana nasprejajte ih mješavinom vode i votke, koje ste ulili u jednakom omjeru. Nakon toga pustite da se traperice osuše na prirodnom zraku”, opisuje Dimitrov.

Ako traperice postanu vrećaste, valja ih oprati u hladnoj vodi.

Traperice ne smiju u sušilicu

“Ako su vaše traperice dobile ‘koljena’ i ne mogu se izravnati, treba ih oprati u hladnoj vodi, a prije pranja okrenuti naopako, odnosno da vanjski dio bude unutra. Pritom treba staviti samo malo deterdženta. Kako biste ih omekšali, možete ih glačati odmah nakon pranja”, ističe stručnjak.

Dimitrov također dodaje da traperice ne bi trebalo stavljati u sušilicu jer će ih to smanjiti i stisnuti. “Spremajte traperice u ormar, složene, a ne na vješalicu”, predlaže. Naravno, dodaje da su šire traperice prikladnije za dugotrajno sjedenje, nego skinny jeans.

“Traper koji se neće razvući u sebi ima rastezljive niti koje će se pobrinuti da se on vrati u prvobitno stanje. Osim toga, treba povući malo nogavice kada krećete sjesti – tako ćete izbjeći razvlačenje na koljenima”, savjetuje Dimitrov.

Tajice perite na višoj temperaturi

Razvući se mogu i tajice, za koje stručnjak također ističe da moraju imati više rastezljivih niti, kako bi se vratile u prvotno stanje.

“Oblik tajica zadržat ćete perući ih na višim temperaturama, ako su napravljene od najlona, spandexa, pamuka ili poliestera”, otkriva stručnjak. Kako bi se vratile u prvotni oblik, možete ih glačati, no prije toga ih smočite i na njih stavite ručnik, radi zaštite tkanja.

Povratak na Net.hr