Uskršnja košarica / Šunka, kolači, francuska: Zbog čega smo na Uskrs teži, a novčanik nam lakši?

Image
Foto: Thinkstock

Od jaja, pa do šunke, preko hrena i mladog luka, pa sve do pince i makovnjače...

18.4.2019.
17:31
Thinkstock
VOYO logo

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, slavi se središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće. Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, blagdanski spravljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Domaćice, kao i za Božić, za Uskrs i nekoliko dana prije imaju pune ruke posla. Pravljenje domaćeg kruha, kuhanje šunke, spremanje i po nekoliko vrsta kolača, odlazak po mladi luk, rotkvice i ostalo povrće, ribanje hrena, rađenje francuske salate bez koje nijedan ručak za Uskrs ne može proći, pa sve do pečenja purice s mlincima i kuhanja domaće juhe. U Dalmaciji ne postoji doručak bez sirnice, a u kontinentalnoj Hrvatskoj nema ručka bez pince. Tu su i makovnjača, orahnjača...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katolici na misi nose svoje košarice na blagoslov

Mnogi se u Korizmi odriču baš svih tih 'finih' stvari kako bi za Uskrs i proljetne praznike mogli uživati u hrani. Jer, kako da prođe vrijeme Uskrsa a da ne budemo barem 5 kila teži i 'mekši'? Nakon Uskrsa lakši nam je samo novčanik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo